Seminar în incinta Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din mun. Hînceşti

1880

În data de 6 decembrie 2017, cu binecuvântarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, în incinta Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din mun. Hînceşti, s-a desfăşurat seminarul cu tema: De tânăr voi preţui viaţa ca pe un dar primit de la Dumnezeu”, condus de Protoiereul Andrei URSOI, Preşedintele Sectorului Eparhial ,,Învăţământ religios şi catehizare

La seminar a participat protoierul Andrei Procopenco, responsabil de Sectorul „Învăţământ religios şi catehizare” pe raionul Hînceşti.

La seminar au participat peste o suta cincizeci (150) de elevi din clasele a X- XII- a. Tinerii s-au implicat activ în dialog, numind viciile,cauzele şi consecinţele parvenite de pe urma lor, astfel formulând drept concluzie: lipsa bunei educaţii religioase.

Pe finalul seminarului tinerii au pus diferite întrebări dar şi au expus idei de soluţionare a problemelor legate de viaţa lor personală.De desfăşurarea seminarului au rămas mulţuiţi atît elevii cît şi administraţia liceului,care a propus noi întîlniri.

„Dragii mei tineri, voi sunteți în floarea vârstei, trăiți-vă tinerețea! E a voastră! Trăiți-o, dar în limitele decenței și ale bunei cuviințe…Nu lăsați curiozitatea să umble acolo unde este în primejdie. Oricât ai fi de curios, nu-ți vei pune mâna într-un cuib de vipere”.

Mitropolitul Bartolomeu Anania

Tinerii sunt cei care, prin întreaga lor viață, poartă în inimile lor simbolul continuității acestei lumi. În interiorul lor se adună ca într-un nucleu, toate timpurile care au fost vreodată. Ei trăiesc într-un prezent făurit cândva de alți tineri și creează la rândul lor un alt prezent de care, unii, poate nici nu sunt conștienți. De aceea tinerii au o foarte mare responsabilitate față de cei ce au fost până la ei și față de cei ce vor veni. Dar această responsabilitate nu trebuie să-i înfricoșeze, sau să-i deznădăjduiască. Dumnezeu, din marea sa iubire de oameni, a dat tinerilor o extraordinară vitalitate și putere; a zidit în ei o nemaipomenită sete de a cunoaște, de a cerceta, de a iubi și de simți universul în întreaga sa plinătate. Ceea ce trebuie să facă tinerii este să învețe darul discernământului, al înțelegerii și înțelepciunii; să deprindă cu răbdare legile acestei puteri pe care le-a dat-o Dumnezeu și să nu-și irosească energia pe nimicuri. Dacă au fost făcuți asemeni unor crini bine-mirositori, să nu tindă spre a se transforma în spini și pălămidă căci atunci nu vor mai fi buni de înfrumusețat grădina și se vor tăia și se vor arunca în foc.

În toată vâltoarea din lumea înconjurătoare, tinerii trebuie să fie ca niște frânghii proaspete care pot susține și îndrepta pământul clătinat de furtună. Privindu-i cum își prețuiesc fiecare clipă, fiecare moment, privindu-i cu câtă îngăduință și cu câtă înțelepciune le fac tinerii pe toate, bătrânii vor învăța să fie din nou tineri și vor vedea că, într-adevăr, anii nu afectează nicidecum duhul, că acest suflet făcut de Dumnezeu este mereu viu. Prin tineri, lumea ar putea învăța din nou să iubească, să le facă pe toate frumos și curat, vor învăța cu toții libertarea și nădejdea, care, cât de grea nu ar fi uneori, știindu-se a fi legată strâns de Dumnezeu, te înalță mereu și te face să-ți prețuiești viața la adevărata ei valoare. Dacă tinerii vor învăța să fie recunoscători, bătrânii vor învăța să fie îngăduitori, dacă tinerii vor învăța să fie cuminți, bătrânii vor învăța să aibă încredere în ei, dacă tinerii vor învăța să iubească frumos și sfânt, Dumnezeu va avea grijă ca Harul Său să-i înveșniciească și iubirea lor să nu mai moară niciodată. Căci cine, dacă nu tinerii, prin frumusețea vieții lor, au puterea de a coborî cerul pe pământ și de a transforma existența această timpurie în una veșnică și nemuritoare în Hristos.

sursa http://episcopia-ungheni.md

06


Articole postate de același autor
4897

Mare, este un singur lucru: a se smeri, a înfrânge mândria care împiedică a iubi

Oricât de bună ar fi şoseaua, şoferul tot mereu trebuie să regleze mersul automobilului: să schimbe viteza, să modifice puţin direcţia sau să se întoarcă ş.a.m.d. Aşa şi cu viaţa noastră: deşi înaintea noastră drumul ne este însemnat de Părinţi, de Apostoli şi de însuşi Hristos, totuşi mereu suntem nevoiţi să ne ţinem maşina pe acea linie care trebuie ţinută, […]