Schimb de experiență în domeniul activităților misionar-culturale între preoții din Republica Moldova și Polonia

1083

În perioada 7-10 iunie, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, în Republica Moldova s-a aflat în cadrul unui schimb de experiență în domeniul activităților misionar-culturale, un grup de preoți ortodocși din Polonia.

Această experiență a fost posibilă cu susținerea Ambasadei Poloniei la Chișinău și cu aportul nemijlocit a preoților militari Prot. Teodor Spătaru și Prot. mitr. Gheorghe Gavriliță.

În data de 8 iunie, după întrevederea pe care au avut-o cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir la reședința mitropolitană, delegația polonă însoțită de preoții moldoveni au mers înr-un pelerinaj, la locurile sfinte din țara noastră.

Prot. Marek Wawreniuk și Diaconul Piotr Makal însoțiți de Prot. Teodor Spătaru și Prot. mitr. Gheorghe Gavriliță au vizitat mănăstirile Suruceni, Condrița, Hîncu și Căpriana, unde au fost primiți cu multă deschidere, oaspeții fiind impresionați de istoria seculară a acestor vetre monahale.

La întoarcerea în Chișinău, preoții din Polonia împreună cu însoțitorii lor au participat la slujba Privegherii în cinstea Înălțării Domnului, precum și la întâmpinarea icoanei Sf. Ierarh Spiridon al Trimitudei adusă spre închinare din Sf. Munte Athos la Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron, Ciuflea.

Joi, 9 iunie de luminata sărbătoare a “ÎnălţăriiDomnului” în biserica ce poartă hramul acestei sărbători din s. Rîşcova, r-nul Criuleni, la invitația preotului paroh Prot. Tudor Spătaru, a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia preoții moldoveni împreună cu oaspeţii de onoare din Polonia, Prot. Marek Wawreniuk și Diaconul Piotr Makal au înălțat rugăciuni către Atotțiitorul pentru o conlucrare rodnică, spre Slava lui Dumnezeu.

Alături de slujitorii Domnului la Sfânta Liturghie s-au rugat Excelența Sa, domnul Artur Michalski, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, deasemenea și primarul s. Rîşcova, împreună cu Preşedintele raionului Criuleni şi alţi oaspeţi.

După Sfânta slujbă a fost vizitat Complexul Monahal Curchi, unde oaspeții poloni au avut parte de o primire deosebită, cu multă bucurie şi căldură duhovnicească.

În după amiaza zilei de 9 iunie, preoții moldoveni au însoțit delegația polonă în parohia „Sf. Kn. Vladimir” din oraşul Stăuceni, unde au participat la expoziția de fotografie ortodoxă „Culorile Ortodoxiei”, în cadrul căreia au fost expuse lucrări fotografice realizate de amatori și profesioniști, care surprind viața și activitatea slujitorilor și credincioșilor ortodocși polonezi.

sursa mitropolia.md


Articole Asemănătoare
8848

Ștefan Gațcan: „Nu există un remediu mai bun de redresare a sănătății femeii decât nașterea!”

Sănătatea femeii este un subiect spre care specialiștii insistă tot mai mult, mai ales că rata dezvoltării de cancere crește considerabil, de la an la an. Ștefan Gațcan, specialistul principal în ginecologie și obstetrică din țară, a vorbit, în cadrul unui workshop organizat de proiectul „Sănătate, Educație, Familie”, despre cele mai importante probleme de sănătate pe care […]

Articole postate de același autor
7563

Poziţia Bisericii ortodoxe în ceea ce priveşte nunta, divorţul şi recăsătoria

În societatea contemporană în care familia este pusă la grea încercare, întrebări complexe se nasc în inimile multora. Este familia o realitate binecuvântată de Dumnezeu şi o chemare a omului? Nu cumva căsătoria este o povară în plus într-o lume care deja pune atâtea griji pe capul bietului om? Divorţul şi recăsătorirea, din ce în […]