A avut loc Adunarea Ordinară a Protopopiatului Orhei

1693

Miercuri, 09 martie 2016, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, a avut loc Adunarea Ordinară a Protopopiatului  Orhei în biserica cu hramul „Sf. M. Mc. Dimitrie” din cadrul mănăstirii Curchi.

Adunarea a fost prezidată de Protopopul circumscripţiei Orhei, PC Părinte Arhimandrit Siluan (Șalari), Stareț al Sfintei Mănăstiri Curchi și Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și Viață Monahală”.

În prima parte a întrunirii a fost abordată tema „Problema calendarului în viața Bisericii Ortodoxe”, avându-l invitat pe Protodiaconul Ioan Muntean, absolvent al Academiei Teologice din Kiev, care a susținut o scurtă prezentare referitor la acest subiect, urmată de întrebări și discuții pe seama subiectului.

În cadrul adunării Părintele Protopop, Arhim. Siluan a ținut să aducă la cunoștință preoților referințele sectoriale ale evenimentelor pascale din anul 2015 și alte evenimente importante care au avut loc în anul trecut, și a coordonat discuțiile cu referire la întrunirea Sinodului Pan-ortodox, prezentând slujitorilor decizia Sfințitului Sobor Arhieresc al BORu din 02-03 februarie 2016, dând mai apoi citire și Adresării Sinodului BOM către clerul şi poporul drept-măritor din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove.

După încheierea discuțiilor pe seama deciziilor sinodale, PC Părinte Arhim. Siluan a prezentat adunării hotărârile Sinodului BOM din 10.12.15 și 11.02.16 și a condus discuțiile pe seama acestor hotărâri.

După aceste prezentări s-au discutat diverse probleme privind viața duhovnicească și cea parohială, Părintele Protopop cerându-le părinţilor din protopopiat implicarea mai stăruitor în activităţile filantropice, îndemnându-i să fie mult mai receptivi.

Clericii protopopiatului Orhei au prezentat protopopului diverse probleme organizatorice şi administrative în vederea identificării unor soluţii pentru o mai bună colaborare între parohii, atât la nivelul împreunei-slujiri, cât şi privitor la îndrumarea credincioşilor, după care au urmat diverse probleme din activitatea cotidiană a parohiilor și stabilirea unor modalități concrete de soluționare.

În cadrul adunării Părintele Protopop a desemnat 3 reprezentanți pentru următoarele departamente:

  1. Nicolae Guja – Departamentul Activitate Pastorală pentru Tineret;
  2. Ștefan Baleca – Departamentul Asistență Socială și Caritate;
  3. Rostislav Postică – Departamentul Relații Culturale;
  4. Dumitru Burlacu – Departamentul Activitate Misionară, Antisectară și Antischismatică.

Tot în cadrul adunării de astăzi, Parohul Bisericii „Sf. Ier. Nicolae” din s. Biești, Șeful Sectorului III al Protopopiatului Orhei, Prot. Mitr. Grigorie Postu, a fost desemnat în calitate de Duhovnic al Protopopiatului Orhei.

La finalul întrunirii, preoții au primit în dar cartea „Locuri și locașuri sfinte – temelia dăinuirii noastre”, o prezentare a bisericilor și monumentelor din raionul Orhei.

Sursa: http://manastireacurchi.md/


Articole postate de același autor
3715

Când vorbim noi în Biserică – tace Dumnezeu

  Pomenirea deasă a numelui Mântuitorului ne ajută să ne izbăvim de pomenirea deasă a răului, a aproapelui pe care-l vorbim de rău. Suntem foarte adesea vorbiţi de rău şi vorbim şi noi de rău pe alţii. Chiar în biserici. Mare păcat! Să ştiţi că cel ce vorbeşte în timpul slujbei în biserică este asemenea […]


Foto