Roagă-te cu nădejde pentru iertarea păcatelor tale!

1934

Da, prietene, da! După ce termini păcatul de săvârşit, ridică-te, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, şi zi:

Dumnezeule, curăţeşte-mă pe mine, păcătosul. Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Cel ce m-ai zidit, Doamne, miluieşte-mă. Fără de număr am greşit, Doamne, iartă-mă!

Aceste cuvinte sunt destule ca să ne împăcăm cu Dumnezeu, să trecem din robi în fii, ca să-L putem numi apoi Tată. După aceea, zi cu nădejde, ca un izbăvit: 

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!

Când zici cuvintele acestea, gândeşte-te la darul Botezului căruia ai fost făcut părtaş şi la toate binefacerile pe care le-a făcut Dumnezeu cu tine şi le face necontenit, pe care le ştii şi pe care nu le ştii, şi în această bucurie şi mulţumire adaugă şi bucuria, şi mulţumirea pe care ai şi început să o ai, potenţial, prin aceste cuvinte, căci în timp ce vorbeşti, cu taină negrăită, Dumnezeu iartă păcatul tău.

Gândeşte-te că fiecare silabă, fiecare suflare pe care o slobozi topeşte păcatul tău precum focul ceara. Trăieşte taina aceasta cu cutremur şi bucurie şi aşa rosteşte cuvintele sfinte, cuvintele izbăvitoare. Apoi zi Împărate ceresc, în aceeaşi stare, trăind pe inima ta împlinirea cuvintelor pe care le rosteşti, iar când ai zis „şi ne curăţeşte pe noi de toată spurcăciunea, şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre”, crede că atunci Domnul te-a mântuit, că dacă nu vei crede nu poţi să rosteşti mai departe Tatăl nostru, că numai cei izbăviţi numesc pe Dumnezeu „Tată”, iar ceilalţi nu pot, că li se socoate lor întru păcat.

Ieromonah Savatie BaştovoiDragostea care ne sminteşte, Editura Marineasa, Timişoara, 2003, p. 160-161


Articole postate de același autor
746

Distincții mitropolitane către sărbătoarea Nașterii Domnului pentru mai mulți preoți și mireni din Eparhia Chișinăului

Astăzi, 05 ianuarie 2017, ÎPS Mitropolit Vladimir a primit în audiență la Reședința mitropolitană un grup de preoți și mireni din Protopopiatul de Ialoveni, dar și din alte câteva circumscripții. La raportul Protopopului de Ialoveni Prot. mitr. Anatolie Stefanov, Întâistătătorul a acordat un șir de distinții mitropolitane. Deasemena și câțiva slujitori din circumscripții au fost […]