Apoi, într-un lighean mare, amestecăm drojdia cu făina şi sarea. După ce apa s-a mai răcit un pic, (să fie totuşi călduţă), o adăugăm în lighean, şi amestecăm. După care adăugăm uleiul, esenţele şi frământăm bine până rezultă o cocă perfect omogenă. În ceea ce priveşte, aluatul îl lăsăm să crească cel puţin o oră.
După ce aluatul şi-a dublat volumul, rupem un sfert din el, presărăm pudra de cacao, scorţişoara şi frământăm bine.
După aceste etape, luăm aluatul fără cacao şi-l întindem pe masă, într-o foaie lungă, ca de cozonac. Întindem aluatul cu cacao într-o foaie dreptunghiulară mai subţire, pe care o aşezăm peste foaia mare de aluat simplu. Dăm de câteva ori cu sucitorul peste foi ca să se îmbine, apoi rulăm aluatul simplu cu foaia colorată (în interiorul ei se pune: gem, rahat, stafide, nucă măcinată sau o umplutură de mac) înăuntru, strâns până la capăt.
Nu în ultimul rând, cozonacul astfel obţinut se pune în tăvi, şi se lasă la dospit încă 30 de minute, apoi se dă la cuptor şi se lasă până se rumeneşte.
După ce îl scoatem din cuptor, cât e fierbinte, pentru un aspect mai plăcut şi un gust deosebit se unge cu miere sau se pudrează cu zahăr pudră.