- 3 dovlecei mari
- 1/2 cană de orez
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 3-4 roşii bine coapte (sau o conservă de roşii tocate)
- ulei, sare, piper
- mărar sau pătrunjel, după preferinţă
- opţional puteti pune şi ciuperci tăiate mărunt
Dovleceii, se spală, se curăţă de coajă şi de îndreaptă la capete ca să poată sta drepţi în cratiţă. Se taie în jumătate şi se scobesc la interior cu o linguriţă. Nu aruncaţi miezul extras, ci folosiţi-l la o ciorbă sau la sos.
Călim ceapa şi morcovul tocate mărunt timp câteva minute, doar până când ceapa devine ușor sticloasă. Adăugăm orezul spălat şi îl călim şi pe el puţin la foc mic, apoi turnăm o 1/2 de cană de apă şi amestecăm din când în când până când scade zeama şi orezul începe să se umfle.
Se adaugă o lingură de suc de roşii sau de roşii tocate, se drege compoziţia de sare şi piper şi se lasă deoparte să se răcească puţin. Dacă doriţi, puteţi să adăugaţi în compoziţie şi puţină verdeaţă tocată. Umplem dovleceii, ajutându-ne de o linguriţă, dar fără să presăm compoziţia. Orezul trebuie să aibă loc să se umfle la fiert. Tăiem căpăcele din roşii şi punem deasupra fiecărui dovlecel, pentru ca să nu iasă umplutura în timpul fiertului.
Se așează dovleceii într-o oală mai înaltă, se face un sos din roşiile tocate, puţin ulei, apă, sare şi piper şi se toarnă în oală cât să cuprindă bine dovleceii. Băgăm la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Pentru că totuşi depinde de temperatura cuptorului, dar şi de tipul de orez, e mai bine să gustăm puţină compoziţie cu furculița ca să ne asigurăm că orezul şi ceapa sunt fierte. Stingem focul şi mai lăsăm dovleceii în cuptor încă 15 minute.
Presărăm cu verdeaţă şi servim.
Poftă bună sa aveti!