Actualitate

PS Siluan, Episcopul Orheiului, a săvârșit Sf. Liturghie și Slujba Înmormântării schimonahului Longhin (Pleșca), viețuitor a mănăstirii Curchi

1069

«Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi» (Ioan 11, 25)

În dimineața zilei de joi, 10 noiembrie 2022, obștea mănăstirii Curchi, în frunte cu Egumenul ei, Episcopul Siluan al Orheiului, l-au condus pe ultimul drum pământesc, pe nou-adormitul schimonahului Longhin (Pleșca), care mulți ani s-a nevoit la această mănăstire.

Sfânta Liturghie și Slujba înmormântării a fost oficiată  de către Preasfințitul Siluan, Episcopul Orheiului și soborul slujitorilor mănăstirii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Siluan, Egumenul mănăstirii, s-a adresat către cei prezenți, vorbind despre viața schimonahului Longhin (Pleșca), îndemnându-i pe toți cei ce l-au cunoscut să se roage Milostivului Dumnezeu pentru ca sufletul său să fie așezat în locul cel de fericire alături de cei drepți. „Îl petrecem pe ultimul drum pământesc pe cel care ne-a fost frate și împreună-nevoitor și rugător. Părintele schimonah Longhin a ținut mult la mănăstirea noastră și a muncit mult pentru binele ei. Acum nu mai are nevoie de cele pământești, însă are nevoie de rugăciunea noastră. Astfel, să-L rugăm pe Dumnezeu să-L primească în Împărăția Sa, unde bucurându-se de o viață în comuniune cu El, să se roage şi pentru noi, cei care am rămas pe valurile acestei lumi trecătoare,” a menționat Preasfinția Sa.

Cântările şi rugăciunile prin care obștea monahală de la Curchi l-a petrecut astăzi pe Schimonahului Longhin, spre cimitirul mănăstirii, locul de odihnă rânduit până la învierea cea de obşte, exprimă nu doar speranţa şi mângâierea dreptei răsplătiri, ci şi bucuria de-a vedea lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat a treia zi din mormânt.

Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam!

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
2182

Să-i inițiem pe copii în înțelegerea operelor de artă

O frumuseţe sacră, care ne îndeamnă la meditaţie şi la rugăciune, ne descoperă peisagiştii ruşi. Culorile ne uimesc şi se contopesc cu muzica. Nu întâmplător, I. Levitan şi-a numit unul din tablourile sale „Dangătul de seară”. Trebuie să folosim toate posibilităţile pentru a-i iniţia pe copii în înţelegerea operelor de artă. Este important să le […]