PS Siluan de Orhei a liturghisit în Duminica a V-a după Paști (a Samarinencei) la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

3805

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, în Duminica a V-a după Sfintele Paști, cunoscută și sub numele de „Duminica Samarinencii”, credincioșii din capitală au pășit pragul catedralei mitropolitane pentru a participa la slujba arhierească oficiată de Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei și Vicar al Mitropoliei Moldovei.

Ierarhului i-au fost alături în rugăciune și soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

După rugăciunea domnească, PS Siluan a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, și anume faptul că Evanghelistul Ioan ne relatează în cuprinsul acesteia o nouă înviere, nu trupească, ci sufletească, o înviere din moartea păcatului a unei femei samarinence.

Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a iubirii milostive a lui Dumnezeu, a Harului ceresc mântuitor, a Apei celei vii care ne face să căutăm viaţa veşnică, ne face să dorim iubire şi fericire veşnică neînşelătoare şi netrecătoare.

Tot în această zi este sărbătoarea unuia din cei mai mari mucenici ai credinţei noastre, a Sfântului Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, martirizat în această zi (în anul 303) pentru mărturisirea lui Hristos. Prin cuvânt şi faptă, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a dat dovadă de credinţă vie şi puternică, unită cu o trăire morală pătrunsă de virtutea dragostei creştine. Exemplul vieţii sale se cuvine împlinit de fiecare creştin prin săvârşirea faptelor bune, deoarece numai în felul acesta se face vrednic de aprecierea şi dragostea oamenilor şi a lui Dumnezeu. Din această cauză imnografii Bisericii îl numesc „Purtător de Biruinţă” sau „dumnezeiesc viteaz”, care cu îngerii dănţuieşte şi pe cei binecredincioşi îi apără şi îi sfinţeşte când aceştia îl cheamă în rugăciunile lor.

De asemenea, PS Sa a transmis binecuvântările arhierești ale ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, care astăzi s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din s. Cojușna, r-nul Strășeni, cu prilejul celebrării hramului locașului de cult și al localității.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna Angela Angheni.

Săptămâna viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica Orbului din naștere.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
2149

Duminica dinaintea Nașterii Domnului, la Catedrala mitropolitană

La data de 1 ianuarie, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, a pomenirii Sfântului Mucenic Bonifatie, dar și în prima zi a Noului An calendaristic, la Catedrala mitropolitană din inima Chișinăului a avut loc un fastuos serviciu divin oficiat în dimineața zilei de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir. La această slujbă, alături […]

Articole postate de același autor
24946

“Cruce sfântă culcă-mă, Cruce sfântă scoală-mă, Înger sfânt păzește-mă, Doamne miluiește-mă!”

Terminasem clasa a XII-a. Într-o seară, întorcându-mă de la un prieten, străbătând străzile pustii ale „Oraşului cu salcâmi” – Suceava, mă întrebam dacă voi ajunge acasă înainte de a se porni ploaia. Cerul era mâhnit rău şi un vânt care se înteţea cotrobăia tulburat printre blocuri, făcând să şuiere tot ce întâlnea în cale. N-am […]