PS Ignatie: „Există o lege a compensației în viața duhovnicească! Păcatele pe care le săvârșim față de aproapele, acelea vor veni împotriva noastră!”

1748

În după amiaza zilei de miercuri, 11 martie 2020, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite în Parohia Urlați, Protopopiatul Huși. Alături de Preasfinția Sa au slujit și părintele protopop Marius Cătălin Antohi și părintele paroh Ionel Apalaghiței.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a explicat versetul Cel fără de lege este prins în laţurile fărădelegilor lui şi de funiile păcatelor lui este înfăşurat” (Pildele lui Solomon 5, 22), ce a făcut parte dintr-o paremie citită în cadrul slujbei:

„Ce a vrut să spună autorul prin acest verset?

Noi, când săvârșim păcate, credem că nu ne vede nimeni sau că știm numai noi de ele.  Dacă avem o fărâmă de conștiință, poate ne gândim că Dumnezeu ne vede.

Pierdem din vedere însă un aspect esențial. Ori de câte ori păcătuim, păcatele sunt pentru noi ca o formă de robie.

Păcatele pe care le săvârșim ne leagă, nu mai suntem oameni liberi.

În Canonul Sfântului Andrei Criteanul, păcatele sunt numite «lanțurile cu care suntem legați».

Când păcătuim, noi spunem că Dumnezeu ne pedepsește. Adevărul este în altă parte.

Păcatul însuși este deja o pedeapsă pentru noi și va deveni ca un bici care ne va struni conștiința și își va lua tributul lui.

De pildă, dacă bârfim și calomniem pe cineva, păcatul acesta se va întoarce împotriva noastră, exact cum spune în versetul amintit, ca niște lațuri, ca niște funii care ne vor împresura”.

Părintele Episcop Ignatie a menționat că în viața duhovnicească există o lege a compensației, astfel că ceea ce oferim semenilor, aceea se întoarce asupra noastră:

„Ceea ce noi facem semenilor noștri, și ei ne vor face nouă. Dacă bârfim, calomniem, invidiem, vom primi la rându-ne, fiecare dintre noi, calomnie, invidie și nedreptate. Primim ceea ce dăm altora. Este o lege duhovnicească.

Ori de câte ori păcătuim, nu mai suntem liberi, devenim captivi păcatelor pe care le săvârșim. Lucrarea păcatelor strică frumusețea sufletului nostru.

Postul Mare este o perioadă în care ne propunem să ne debarasăm de păcate, chiar dacă simțim că vin în noi și par a fi mai puternice decât voința noastră. Să cerem harul lui Dumnezeu.

În perioada Postului să ne propunem să ne debarasăm de un păcat pe care îl simțim că este cel mai aproape sufletului și ne tulbură cel mai mult.

Există o lege a compensației în viața duhovnicească. Păcatele pe care le săvârșim față de aproapele, acelea vor veni împotriva noastră.

Nu rămâne nerăsplătit niciun păcat al nostru. Toate vor veni înapoi. Exact în forma și cu intensitatea cu care le îndreptăm împotriva semenilor noștri”.

În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a rostit și rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii, transmisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

sursa https://episcopiahusilor.ro/


Articolul Precedent
Articole postate de același autor