Pe 30 mai 2018, preoții din protopopiatul de Chișinău, sectorul II, s-au adunat la Biserica Sf. M. Muc. Dumitru unde, împreună cu părintele protopop Pavel Borșevschi și cu duhovnicul protopopiatului, părintele Vasile Panas, au discutat despre Taina Sfintei Cununii și, în special, despre timpul în care se săvîrșesc Cununiile și Bisericile în care mirii trebuie să miargă pentru a primi această Sfînta Taină.
Astfel, pornind de la unele situații care au creat confuzie în rîndul credincioșilor din bisericile noastre, încă o dată s-au pus accent pe următoarele:
1. Viața Bisericii Creştin – Ortodoxe se desfăşoară prin respectarea dogmelor de credinţă, a canoanelor şi regulelor, stabilite de veacuri, de către înaintaşii noştri. Iar noi, preoţii, atunci cînd am primit harul preoţiei prin punerea mîinlor episcopului, ne-am angajat, prin jurămînt, să respectăm sfintele canoane ale Bisericii Ortodoxe, să fim parte integră a Trupului lui Hristos şi să fim ascultători de superiorii noştri.
2. Pornind de la ideea de a cinsti sfinţenia sărbătorilor, Biserica a interzis săvîrşirea Cununiei în zilele de praznice împărăteşti, în ajunul lor, sau în perioade legate de ele. Ţinem această regulă bisericească pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micşorată de cea lumească, a petercerii legate de sărbătoarea căsătoriei. Pentru a da autoritate canonică acestei rînduieli, Biserica face trimitere către canonul 66 Trulan, în care se vorbeşte despre interzicerea distracţiilor în săptămîna luminată, cu acelaşi scop, de a nu fi umbrită bucuria Învierii Domnului de distracţii lumeşti. Astfel, în special, de Paști, de Duminica Mare, de Înalțarea Sfintei Cruci, de Nașterea Domnului, Cununii nu se săvîrșesc.
3. Prin Taina Cununiei, pe lîngă binecuvîntarea Bisericii pe care o primesc mirii pentru viața de familie, acestia mai sunt acceptati de către comunitate în rol de soț și soție, de familie nou întemeiată, cu angajamentul și responsabiltatea de a trăi conform valorilor creștine. Astfel,Taina Cununiei nu poate fi săvîrșită în mănăstiri, pentru că aceastea n-au comunitate, ci obște de monahi, iar monahii si-au asumat alte responsabilitați. Rugăm egumenii mănăstirilor să nu accepte Cununiile în obștea lor, pentru a nu strica rînduielile bisericești. De asemenea, îndemnăm creștinii să nu meargă în mănăstiri pentru primirea Taine Cununiei, că ei nu fac parte din obștea monahilor.
3. Îndemnăm mirii să meargă în mijlocul comunității lor, în Biserica familiei lor, acolo unde s-au cununat și părinții și buneii lor, ca să primească Taina Cununiei. Să nu limiteze nunta lor la o sesiune foto și să aleagă Biserica în dependență de ”prospețimea florilor” și cît de ”verde este gazonul”. O astfel de abordare profanează Taina Cununiei și este în afara lucrării Duhului Sfînt.
Vă îndemnăm să aveți discernămînt!!!