Prezență arhierească în Duminica a 20-a după Rusalii la Mănăstirea Curchi

931

Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi în Duminica a XX-a după Cincizecime. La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Curchi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și Egumen al acestei Sfinte Mănăstiri, care s-a aflat în mijlocul mulțimii pelerinilor și a soborului de slujitori ai așezământului monahal.

Cu acest prilej, ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură în care a subliniat învățăturile ce se desprind din Evanghelia despre învierea fiului văduvei din Nain, citită în cadrul Sfintei Liturghii: „Chemarea pe care ne-o face Mântuitorul Hristos este această ridicare din moartea păcatului, pentru a avea viață întru El, care este premisa vieții veșnice. Timpul care ni s-a dat în această viață pământească trebuie să-l folosim ca o pregătire pentru viața de dincolo. Căci, plata pentru faptele de aici o vom primi dincolo. Să avem grijă să nu pierdem bunul cel mai de preț, care este viața sufletească, viața în Hristos. Această speranță a noastră se naște din cuvintele pline de curaj ale Mântuitorului: «Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar de va muri, va trăi»”.

De asemenea, Egumenul mănăstirii a accentuat mesajul pe care evanghelia acestei duminici îl transmite atât monahilor, cât și credincioșilor de astăzi: Din pericopa evanghelică de astăzi mai învățăm și faptul că atunci când ne aflăm cuprinși de necazuri și încercări grele nu trebuie să ne pierdem încrederea în Dumnezeu. Pentru că El trimite ajutorul Său atunci când este nevoie, poate chiar și asemenea cazului văduvei de astăzi, în ultima clipă. Această minune a învierii fiului ei este și o dovadă a măreției puterii lui Dumnezeu, atunci când omul se îndreaptă spre El, Îl întâmpină. Și, în asemenea cazuri, Hristos nu face altceva decât să ne iasă în întâmpinare”, a concluzionat Preasfinția Sa.

Tot în această zi, în Biserica Ortodoxă au fost sărbătoriți și Sfinții Părinți de la Sinodul VII Ecumenic (787), dar și Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu (I).

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de corul arhieresc al mănăstirii Curchi, dirijat de dl Dumitru Buga.

La sfârșit, cei prezenți au primit binecuvântare arhierească.

Sursa: http://manastireacurchi.md/


Articole Asemănătoare
764

Duminica a XX-a după Cincizecime, la Catedrala Episcopală din Soroca

În Duminica a XX-a după Cincizecime (a învierii fiului văduvei din Nain), PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca. După citirea Evangheliei, PS Episcop Ioan a explicat credincioșilor pericopa duminicală. „Din această Evanghelie avem mai multe lucruri de […]

    Articole postate de același autor
    10554

    Iartă-mi, Doamne, neînțelepciunea și facă-se voia Ta cu mine

    La un călugăr bătrân și mult sporit duhovnicește, a poposit o pereche creștină care de mulți ani se străduia să dobândească prunci și nu reușea cu niciun chip. De ani de zile băteau drumurile mânăstirilor, se rugau, se spovedeau, dădeau pomelnice la toate mânăstirile și la toți duhovnicii renumiți și, totuși, timpul trecea iar rugăciunea […]