Preot Vadim Corostinschi: “… să fim alături de tineri, care sunt mărturisitorii iubirii lui Hristos şi misionarii noştri”

2790

Anul acesta s-au împlinit cinci ani de când aţi fost hirotonit preot. Cum au fost aceşti ani pentru dvs?

Fiind tânăr, am încercat de fiecare dată să pun în aplicare ceea ce am studiat la numeroasele discipline teologice, dar, în primul rând, acolo unde sunt prezent, îmi plac ordinea și lucrurile bine puse la punct. De aceea, odată cu hirotonia mea în treapta de diacon la data de 11 ianuarie 2011 și până în prezent, am încercat să promovez aceste concepții. Prima comunitate religioasă pe care am condus-o a fost Biserica „Sf. M. Muc. Gheorghe”, din s. Gura Oituz, Sîngerei; a fost un început cu roade vizibile, unde am avut posibilitatea să aplic principiile menționate mai sus. Sfinții Părinți ne învață că, acolo unde este Biserică, trebuie să fie și comuniune Euharistică cu Episcopul locului. De aceea, primul lucru pe care am început să-l împlinesc a fost pregătirea bisericii și repararea ei pentru vizita Episcopului în parohie și întâlnirea euharistică reciprocă. Prin evenimentul din data de 01 noiembrie 2011, credincioșii au auzit cuvântul de învățătură al Ierarhului.

Un alt aspect important al activităților mele este reprezentat de tineri. De ce anume tinerii? Această activitate are la bază mai multe idei: ei sunt viitorul societății și Biserica are ca angajament dezvoltarea unei societăți sănătoase, culte, morale și religioase. Un alt raționament este că tinerii au în permanență 1001 de întrebări la care caută răspunsuri, și dacă nimeni nu le răspunde, avem ceea ce avem. De aceea, pentru a uni tinerii ortodocși din raionul Sângerei, unde îmi desfășuram slujirea de preot, din satul natal Vrănești, împreună cu preotul Marcel Dodul și în colaborare cu Mănăstirea „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, stareț al căreia este și în prezent Arhimandritul Pahomie (JUGĂNARU), la data de 4 iunie 2012 se înființează Asociația Tinerilor Ortodocși din Sângerei, care mai apoi devine ONG. În prezent este redenumită drept AO Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova. Asociația are ca scop: Trezirea conștiinței în rândul tinerilor și promovarea valorilor moral-spirituale ale neamului nostru, bazându-se pe noua generație și pe educarea ei. Totodată punem accentul pe voluntariat, de unde a venit şi motto-ul: De la tineri activi, spre comunități participative!

Noi de fiecare dată o să învingem! De ce? Fiindcă noi avem credință, curaj și entuziasm...! Aceste trei calități încercăm să le promovăm fiecărui tânăr și ne axăm cel mai mult pe dezvoltarea lor ca mădulare vii ale lui Hristos; tindem să formăm tineri lideri ortodocși. Totodată îndemnul nostru este să fim alături de tineri, cei care sunt mărturisitorii iubirii lui Hristos și misionarii noștri.

Chiar din primul an am avut succes. Apoi ne-am propus să ridicăm în orașul Sângerei o capelă a tinerilor ortodocși cu un Centru Multifuncțional ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova), ceea ce nu ne-a reușit. La 1 iunie 2013, am fost primit cu mult drag de Preasfințitul Petru (MUSTEAȚĂ), Episcop de Ungheni și Nisporeni, în jurisdicția Preasfinției Sale, unde și acum îmi desfășor activitatea ca Secretar al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, cleric al Catedralei Episcopale „Sf. Alexandru Nevski” din or. Ungheni, dar și ca Președinte al Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova.

 Din vara anului 2014 am primit o altă ascultare, și anume, înființarea unei noi comunități religioase din s. Morenii Noi, r-nul Ungheni. Aici s-a înălțat un paraclis în cinstea ,,Sf. M. Mc. Dumitru”, iar in primăvara anului 2015 a fost săvârșită pentru prima dată Sfânta Liturghie în această localitate, de către un ierarh, Preasfințitul Petru, Episcopul locului, iar în noiembrie 2015 a fost pusă piatra de temelie a noii Biserici din localitate.

Visul de a construi o Biserică a tinerilor și Centrul Social ATOM nu a rămas în umbră și din primăvara anului 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, în or. Ungheni, regiunea Curculiovca se lucrează asupra construirii unui Complex Ortodox în susținerea tinerilor aflați în voia sorții. Este vorba de Biserica „Sfânta Fericită Matrona” și a Centrului Social ATOM. Acest Centru va include mai multe servicii pentru copiii și tinerii voluntari ai Asociației noastre, dar și alte servicii precum: centrul de zi pentru copiii din familiile social-vulnerabile, acești copii vor avea posibilitatea de a face temele pentru acasă, fiind ajutați de voluntarii noștri. De asemenea, în proiect este preconizată și o cantina socială pentru persoanele în etate și copiii defavorizați; bibliotecă; muzeu bisericesc și altele.

Sunteți preocupat în mare parte de activitatea de pastoraţie a tinerilor, care este specificul muncii cu ei?

Activitățile mele cu tinerii le fac din dragoste și nu le pot socoti ca pe o muncă, ci, mai bine zis o trăire în rândul tinerilor… Fiind și eu la vârsta de 30 ani, tânăr la suflet și la chip, încerc să ajut tinerii să se regăsească. De aceea promovez pe rețelele de socializare proiectul Prețuiește Viața. Este un îndemn la adresa tinerilor de a valorifica clipele frumoase pe care le trăiesc ei în prezent, fiindcă sunt unice și trebuie savurate din plin, prin iubire, iar iubirea absolută este Hristos și pe El Îl găsim doar în casa Lui, adică în Biserică. Sunt mulți tineri în depresie, inhibați, cu tot felul de idei greşite, care au nevoie de un singur lucru: comunicare.

Activitatea de bază pe care o desfășor în rândul tinerilor este facilitarea comunicării între ei, cu prietenii, în familie, etc. Deschiderea sufletului în fața celui apropiat și, cel mai bine în fața lui Dumnezeu, prin Taina Mărturisirii. De aceea în a II-a Duminică din luna noiembrie desfășurăm proiectul: Ești prietenul meu real? Lasă netul fii alături! Prin acest proiect dorim să sensibilizăm tinerii și părinții asupra vieții pe care o trăiește tânărul contemporan prin intermediul rețelelor de socializare, neavând o comunicare pe viu.

Cum credeţi, tinerii de astăzi se deosebesc de cei din generaţiile precedente? Totodată, cum am putea cultiva tinerilor dragostea pentru Dumnezeu, pentru biserică, dar şi pentru patrie.

Fiecare generație de tineri are specificul ei, nu pot spune că sunt total diferiți, dar își dezvoltă în paralel două vieți. Una este cea reală, cu tot ce este în jur, și cealaltă – virtuală, cu noi prieteni și, posibil, totalmente un alt tânăr, în cuvânt și faptă. Deseori tinerii vin cu mulțumiri pentru ceea ce fac pentru ei, chiar dacă nu e mare lucru, dar îi aud, îi ascult și le mai dau și sfaturi. Iar atunci când tânărul își dă seama, după câteva discuții cu mine, că pe lângă toate mai sunt și preot, atunci rămâne impresionat de posibilitatea împrietenirii și a lucrurilor benefice pe care le poate acumula pe parcurs. Am fost denumit de ei ca preotul și prietenul tinerilor, iar aceasta mă încurajează și mai mult în promovarea valorilor noastre creștinești. Tinerii sunt dornici de a descoperi lucruri noi despre Dumnezeu, Biserică, dar și despre alte aspecte, pe care nu au cu cine să le discute, aici fiind cea mai acută problemă.

Recent în Eparhia Ungheni şi Nisporeni a fost organiztă o tabară de vară pentru tineri. Care a fost obiectivul acestei tabere, cine a avut posibilitatea să participe? Care au fost impresiile participanților.

Tabără s-a desfășurat între 5 – 8 iunie, în or. Nisporeni, având genericul: Tinerețea, de la egal la egal amical! Tabăra a găzduit 45 de preoți și 85 de tineri din cuprinsul Episcopiei noastre și a avut ca scop comunicarea între ei, într-o atmosferă liberă și prietenească. Competițiile și activitățile desfășurate între preoți și tineri au arătat că este posibilă această prietenie. S-au desfășurat meciuri amicale de fotbal între preoți și tineri, jocuri de șah, și alte jocuri sportive, dar nu au lipsit nici conferințele cu caracter teologic, vizita și cuvântul Chiriarhului, conferința oaspetelui de onoare, protosinghelul Nicodim Petre, din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, România, cu care suntem într-o relație de prietenie și participăm la activitățile comune de pe ambele maluri ale Prutului. Prin aceste tabere, ATOM descoperă tineri care ajung lideri și pe care îi înrolează ca voluntari și promotori ai cuvântului lui Dumnezeu.

Cum considerați, care ar fi cea mai frumoasă realizare a dumneavoastră? Există ceva ce nu ați realizat încă?

Nu pot spune care este cea mai frumoasă realizare a mea, fiindcă rezultatele vizibile, nu sunt doar roadele muncii mele. Mai întâi de toate, aș vrea să mulțumesc Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, care mă susține enorm în proiectele și ideile apărute, protopopilor și preoților, dar și echipei tinerilor voluntari ai ATOM. Odată cu împlinirea visului de a ridica o Biserică pentru tineri, care sunt zid și mădulare vii ale lui Hristos, atunci voi putea spune că este cea mai frumoasă realizare, până atunci, cer doar sfintele rugăciuni.

Ce planuri pentru viitor aveţi, care proiecte sau idei aţi dori să le împliniți?

Sunt o mulțime de proiecte și idei, dar multe dintre ele se vor realiza atunci când va fi construit Centrul Asociației. Tinerii doresc enorm, ca și mine, să ridicăm acest Centru, pentru a avea unde ne întâlni, discuta, indiferent de oră și anotimp, cu popas de noapte – pentru cei din depărtare și, deja cum spun voluntarii: copiii noștri să fie cei care să beneficieze de condițiile necesare întâlnirilor, fiind ca o adevărată familie – Familia Asociației Tinerilor Ortodocși din Moldova, care va fi în Hristos.

A consemnat Natalia Lozan


Articole Asemănătoare
4665

Mitropolitul Athanasie al Limassolului: „Cine judecă pe cine?”

„Știm că Biserica este Trupul lui Hristos. Trupul omului, de pildă, este un organism – câți microbi intră în fiecare zi în trupul omului? Dar alimentele pe care mâncăm – toate sunt bune, toate sunt curate? Organismul preia alimentele, le alege înăuntrul său, păstrează ceea ce este nevoie și restul elimină. Acest lucru se întâmplă […]

Articole postate de același autor
12089

Noi am învățat…

Noi am învățat: să aprindem lumânări și să facem avorturi; să sfințim crenguțe de salcie și să ne ruinăm familile; să construim biserici și să trăim în curvie; să ne închinăm la icoane și să rămânem indiferenți la suferința altora; să mergem la biserică și să-i chinuim pe cei de acasă. Oare poate să mai […]