Miercuri, 01 martie 2017, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Preasfinţitul Siluan Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat în cadrul Pavecerniței Mari, a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.
Alături de Părintele Episcop s-a rugat și PC Părinte Paroh Serghei Stângaci, dar și credincioșii prezenți veniți la slujbă.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa, a vorbit despre semnificaţia slujbei din această seară.
Canonul Sf. Andrei Criteanul, este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.
„Biserica ne cheamă în acest Post al Păresimilor, la pocăință, la plângerea păcatelor, la rugăciune fierbinte, pentru ca astfel devenim mai buni, mai pregătiți pentru a-L întâmpina pe Hristos, Mântuitorul nostru.
Despre rostul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Părintele Alexander Schmemann spune că este „să ne descopere păcatul şi, astfel, să ne conducă spre pocăinţă; să descopere păcatul, nu prin definiţii şi înşiruiri, ci printr-o adâncă meditaţie asupra măreţei istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinţei şi a iertării”.
O trăsătură distinctivă de bază a Canonului cel Mare este utilizarea deosebit de frecventă a imaginilor și subiectelor din Vechiul și Noul Testament.
Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.
sursa http://manastireacurchi.md