Preasfințitul Siluan a citit a treia parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din sectorul Slobozia Doamnei, or. Orhei

1736

Miercuri, 01 martie 2017, cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit VLADIMIR, Preasfinţitul Siluan Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat în cadrul Pavecerniței Mari, a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

Alături de Părintele Episcop s-a rugat și PC Părinte Paroh Serghei Stângaci, dar și credincioșii prezenți veniți la slujbă.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa, a vorbit despre semnificaţia slujbei din această seară.

Canonul Sf. Andrei Criteanul, este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conştiinţă, care-i atrage atenţia asupra celor săvârşite.

„Biserica ne cheamă în acest Post al Păresimilor, la pocăință, la plângerea păcatelor, la rugăciune fierbinte, pentru ca astfel devenim mai buni, mai pregătiți pentru a-L întâmpina pe Hristos, Mântuitorul nostru.

Despre rostul Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Părintele Alexander Schmemann spune că este „să ne descopere păcatul şi, astfel, să ne conducă spre pocăinţă; să descopere păcatul, nu prin definiţii şi înşiruiri, ci printr-o adâncă meditaţie asupra măreţei istorii biblice, care este, cu adevărat, o istorie a păcatului, a pocăinţei şi a iertării”.

O trăsătură distinctivă de bază a Canonului cel Mare este utilizarea deosebit de frecventă a imaginilor și subiectelor din Vechiul și Noul Testament.

Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Mănăstirii Curchi, condus de dl Dumitru Buga.

sursa http://manastireacurchi.md

 


Articole Asemănătoare
1801

A doua parte a Canonului Sf. Andrei Criteanul, la Catedrala episcopală din Soroca

În seara zilei de marţi din prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, PS Ioan, Episcop de Soroca, vicar mitropolitan a citit Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din or. Soroca, în prezența a numeroși credincioși care au venit să pună început bun acestei perioade de înfrânare şi de […]

    Articole postate de același autor
    1854

    Nașterea Sf. Ioan Botezătorul sărbătorită la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

    Astăzi, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Naşterea Cinstitului Slăvitului Prooroc Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. În timpul Serviciului divin, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Episcopul Ioan […]