Postu-i maica sănătăţii şi lungimea vieţii

777

Cuvinte despre post, pe care marele duhovnic Părintele Cleopa Ilie le rostea adeseori:

1. Postul este o faptă de virtute, cu lucrare de înfrânare a poftelor trupului şi de întărire a voinţei, o formă de pocăinţă, deci un mijloc de mântuire.

2. Rostul postului este folosul trupului şi al sufletului, pentru că întăreşte trupul şi curăţeşte sufletul, păstrează sănătatea trupului şi dă aripi sufletului.

3. Unul poate posti o săptămână şi altul, cu greu, posteşte o zi. Deci, n-ai voie să pui aceeaşi măsură de înfrânare la toţi, că nu toţi au aceeaşi construcţie.

4. Prin cuvântul „post” noi înţelegem o înfrânare de la toate mâncărurile – iar în caz de boală, numai de la unele –, precum şi de la toate băuturile, de la toate lucrurile lumeşti, de la toate dorinţele rele, pentru ca să poată face creştinul rugăciunea lui mai cu uşurinţă şi să împace pe Dumnezeu, încă şi pentru ca să omoare poftele trupeşti şi să câştige harul lui Dumnezeu.

5. Milostenia și postul sunt aripile rugăciunii. Rugăciunea noastră niciodată nu zboară mai repede la Dumnezeu ca atunci când e ajutată de post și milostenie.

6. Fără iertare nu putem începe postul, nu ne putem ruga şi osteneala ne este fără folos.

7. Să ştiţi şi aceasta, că postul este de două feluri. Post trupesc, adică înfrânare de la mâncare pe un timp limitat, cu scopul de a ne ruga mai curat lui Dumnezeu şi de a ne stăpâni firea. Al doilea, este postul sufletesc, adică înfrânarea limbii, a ochilor, a auzului de la cele rele; a mâinilor să nu lucreze vreun păcat şi, mai ales, pofte şi tot felul de răutăţi care ies din inimă şi a voinţei ca să nu accepte săvârşirea vreunui păcat.

8. Postul este şi un mijloc de desăvârşire, de omorâre a voii trupului, un semn văzut al râvnei şi al sârguinţei noastre spre asemănarea cu Dumnezeu şi cu îngerii Săi, care nu au nevoie de hrană.

9. Postul este şi un act de cult, adică o faptă de cinstire a lui Dumnezeu, pentru că este o jertfă – o renunţare de bună voie de la ceva care ne este îngăduit – izvorâtă din iubirea şi din respectul pe care le avem faţă de Dumnezeu.

10. Postu-i maica sănătăţii şi lungimea vieţii!

 

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
882

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași

Vineri dimineață, în jurul orei 6.00, PS Nichifor Botoșăneanul, alături de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au oficiat Acatistului Sfintei Parascheva, iar în continuare, clericii au așezat sfintele moaște în baldachinul special pregătit și împodobit din fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”. „Această prăznuire este tot timpul pentru noi un moment de nădejde, un moment prin […]


Foto