Patriarhul Ilie al Georgiei va deschide a zecea ediție a Congresului Mondial al Familiilor, la Tbilisi

2742

Preafericirea Sa Ilie al II-lea, Patriarhul Georgiei, acordă înalta binecuvântare Congresului Mondial al Familiilor – Tbilisi, 15-18 mai 2016

Patriarhul Ilie, care se bucură de o popularitate uriașă în Georgia, a acordat binecuvântarea sa pentru a X-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor, care se va desfășura în capitala Georgiei, Tbilisi, în luna mai. De asemenea Preafericirea Sa va rosti discursul principal al acestui eveniment care are ca temă „Civilizația La răscruce: Familia naturală ca apărătoare a libertății și valorilor umane” (www.worldcongress.ge). La Congres va participa și o delegație din România.

Georgia este una dintre cele mai vechi civilizații creștine de pe glob, iar Ilie (Ilia) al II-lea – Patriarhul Catolicos al Întregii Georgii – este liderul spiritual al națiunii de mai bine de 4 decenii. Un sondaj național datat 2010 și relatate de CNN îl credita cu 94% încredere, cea mai mare dintre toate personalitățile vieții publice georgiene.

Născut Irakli Shiolashvili, Ilia al II-lea a fost întronizat în 1977, pe când Georgia era parte a U.R.S.S., sub numele de R.S.S. Gruzină. Autoritățile sovietice persecutaseră creștinii decenii de-a rândul, iar majoritatea bisericilor fuseseră distruse sau transformate în grajduri sau silozuri, după obiceiul bolșevic. În răspuns, Patriarhul a sprijinit renașterea spirituală a culturii, credinței și familiei pentru a transcede și depăși opresiunea politică și războaiele de după 1990.

Patriarhul Ilie este un apărător devotat al copiilor și al familiei. Pentru a combate rata natalității foarte scăzută dar și „epidemia de avorturi” care domina la acea oră societatea gruzină, Patriarhul a anunțat în 2007 că va boteza personal fiecare copil născut în familii care au deja cel puțin alți doi. Măsura a dus la o creștere a natalității, iar ceremoniile de botez colectiv sunt conduse trimestrial de Patriarh însuși, care are până la această oră aproape 20.000 de fini.

Managerul general al Congresului, Larry Jacobs, a declarat: „Suntem onorați și smeriți de binecuvântarea patriarhului și de participarea Sa la a X-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor. Patriarhul Ilie reprezintă, în Georgia, virtuțile creștine ale credinței, frumuseții, adevărului și bunătății – valori pe care Congresul le apără în întreaga lume prin apărarea familiei naturale ca singura și fundamentala unitate socială sustenabilă și prin apărarea sanctității și demnității vieții umane de la concepție la moartea naturală.”

Tbilisi 2016 va fi primul Congres Mondial al Familiilor din zona eurasiatică și Caucaz și primul dintr-o țară ortodoxă. Conferințele și evenimentele publice vor fi găzduite de locații multiple din Tbilisi, cu deschiderea la Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat, iar ceremonia de închidere la Teatrul Național Rustaveli.

Congresul Mondial al Familiilor (WCF) este un eveniment periodic organizat de ONG-ul omonim cu sediul în Rockford, Illinois (SUA) și care reunește lideri globali ai mișcării pro-familie în scopul apărării familiei și dezvoltării unei agende pro-familie pentru Europa și lume. WCF are statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite și oferă educație, training, strategii și evenimente pro-viață și pro-familie. Membrii săi provin din 80 de țări de pe 5 continente care afirmă valorile familiei și ale vieții.

Fondatorul WCF a fost dr. Allan C. Carlson, cercetător și autor conservator american (veziarticol pe saitul nostru). Până la această dată au existat peste 50 de evenimente regionale și summit-uri pe 5 continente și 9 ediții ale Congresului Mondial al Familiilor: Praga (1997), Geneva (1999), Mexico City (2004), Varșovia (2007), Amsterdam (2009), Madrid (2012), Sydney (2013) și Salt Lake City (2015). la ultima ediție au participat (www.wcf9.org) peste 3300 de delegați din peste 60 de țări. Saitul oficial:www.worldcongress.org.

sursa culturavietii.ro


Articole postate de același autor
1574

Colaboratori din cadrul unității 1002 DTC, MAI, au primit Sfânta Împărtășanie

La biserica militară cu hramul „Minunea Sf. Arhanghel Mihail” din capitală, amplasată în incinta unității 1002 DTC, MAI a fost săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sfințite de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae Roșca, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în structurile MAI și un sobor de preoți de la Mănăstirea Ciuflea. La serviciul divin au participat […]