Patriarhul Alexei al II-lea va avea o statuie în oraşul eston unde a slujit şapte ani

1473

În memoria Patriarhului Alexei al II-lea va fi amplasată o statuie la biserica din oraşul eston Jõhvi, comunitate parohială unde a slujit ca preot timp de şapte ani.

În acelaşi locaş de cult dedicat Botezului Domnului, fostul conducător al Bisericii Ortodoxe Ruse a fost hirotonit preot în anul 1950.

Anunţul privind realizarea bustului a fost făcut de parohie pe contul oficial de Facebook.

Inaugurarea monumentului va avea loc în cursul anului curent.

Patriarhul Alexei

Preafericitul Părinte Alexei al II-lea a fost cel de-al XV-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

S-a născut în 23 februarie 1929 în orașul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioși ortodocși.

În anul 1950 a fost hirotonit preot la biserica din Johvi (Estonia), iar în 1957 părintele Alexei a fost numit paroh al catedralei Uspenski din Tartu și protopop al regiunii Tartu.

În ziua de 3 martie 1959 a fost tuns în monahism la Lavra Sf. Treime (Serghiev-Posad), iar în anul 1961 a fost ales episcop de Tallinn și locțiitor de Riga.

În ziua de 7 iunie 1990, a fost ales de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse ca Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, ceremonia de întronizare având loc trei zile mai târziu.

A trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani.

sursa https://basilica.ro/


Articole postate de același autor
6788

Cum se poate dobândi darul Duhului Sfânt, într-o lume atât de agitată?

Cum se poate dobândi darul Duhului Sfânt, într-o lume atât de agitată? Timpul trece repede, avem pu­ţină vreme pentru rugăciune şi sunt multe ispite care vin asupra noastră. Rugăciunea nu rămîne mult timp pe buzele noastre şi există puţine şanse să ne intre în inimă. Cum să prelungim timpul dedicat rugăciunii şi ce să facem […]