Părintele Valeriu Gîțu la popas aniversar

2763

Prot. Valeriu Gîțu, paroh al bisericii ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie'' din comuna Dănceni, raionul Ialoveni a ajuns la o zi de frumos şi emblematic popas aniversar - 60 de ani de viață. Cu acest prilej îi aducem sincere felicitări şi urări de bine. Râvna şi dragostea creştinească a sfinţiei sale pentru aproapele l-a făcut cunoscut şi iubit atât printre confraţii slujitori, precum şi printre numeroşii fii şi fiice duhovniceşti, pe care cu înţelepciune îi îndrumă pe calea mântuirii.

Îi urăm să continue toate lucrările începute spre slava lui Dumnezeu şi spre ajutorarea aproapelui, pentru ca activitatea sfinției sale să fie şi în continuare un exemplu demn de urmat. Îndreptându-ne ruga către Bunul Dumnezeu, nădăjduim că misiunea pastorală a părintelui Valeriu va da roade mulţi ani înainte, în deplină sănătate trupească şi sufletească, ferit de rele şi ispite.

Cu acest frumos prilej, prezentăm câteva crâmpeie din viața acestui destoinic slujitor.

  În anul '95 sfinția sa a petrecut ceva timp la mănăstirea Dobrușa, unde a fost impresionat de jertfirea de sine și bogăția harului dumnezeiesc al starețului mănăstirii, Damian Potoroacă. Ajutând la restaurarea mănăstirii, după două săptămâni părintelui i s-a propus să rămână la sfântul aşezământ. Aflându-se pe parcursul unui an de zile la mănăstire, a început să se înfiripe respectul faţă de marea taină a preoţiei, după care în octombrie de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, starețul mănăstirii l-a îndemnat să îl facă diacon, iar în decembrie de Sf. Varvara a fost hirotonit ca preot. Un an mai târziu a primit decretul de a sluji în parohia ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie'' din localitatea Dănceni.

  În anul 2000 părintele a absolvit Seminarul Teologic de la Chițcani. Ulterior a intrat la Academia Teologică din Chișinău și concomitent preda facultativ religia la clasele primare ale  gimnaziului ,,Alexandrina Rusu'' din localitate. ,,Pe parcursul acestor ani m-am străduit să îmi onor cu destoinicie serviciul divin. Chiar de la începutul slujirii am încercat să conving administrația gimnaziului din localitate despre necesitatea predării religiei în școală. Deși predarea religiei are o importanță capitală în formarea spirituală a copiior, am întâlnit părinți care sunt absolut indiferenți față de acest aspect. Ei nu conștientizează acest lucru. Copii sunt foarte curioși, astfel adresează diverse întrebări, iar eu mă strădui să le răspund la toate frământările lor și totodată depun toată silința pentru a-i învăța lucrurile fundamentale unui creștin’’, a spus părintele.

  Pe lângă săvârșirea serviciului divin, părintele Valeriu Gîțu mai activează și în Sectorul sinodal activitate pastoral în Ministerul Apărării. De prin anul ‘98 are sub răspundere e Regimentul Rachete Antiaeriene din Durlești.

Întrebat fiind, cât de deschiși sunt militarii în fața celor sfinte, printele a menționat că ,,Militarii sunt un contingent deja format spiritual și marea majoritate a acestora simt nevoia de a se mărturisi și a se împărtăși. Deși serviciul nu le permite să frecventeze atât de des biserica,  totuși, ne străduim să păstrăm legătura cu unitatea respectivă. Or, sunt momente când militarii ajung în situații de depresie și astfel comandanții solicită ajutorul preotului, pentru a veni și a discuta anumite neclarități ce necesită explicație”, a menționat părintele Valeriu.

  Părintele Valeriu Gîțu ne povestește că anul trecut împreună cu alți preoți militari din cadrul sectorului a efectuat o vizită de lucru în Polonia la inițiativa preoților din ordinariatul militar polonez. Slujitorii au poposit trei zile în unul dintre cele mai emblematice locuri ale Ortodoxiei polone Grabarka – muntele sfânt, unde au slujit Sf. Liturghie și au participat la mai multe procesiuni religioase. Părintele Valeriu susține, că a trăit impresii deosebite în timpul vizitei muzeului ordinariatului militar polon, unde s-a familiarizat cu istoria clerului militar din Polonia și realizările conlucrării dintre Biserică și armată.

Gândurile părintelui sunt ca să mai facă încă multe lucruri spre zidirea sufletească atât a enoriaşilor, cât şi în alte ascultări încredinţate.

 

Articole postate de același autor
4850

Părinții care citesc – modele pentru copiii lor

E foarte potrivită comparaţia cu mâncarea, cum mama găteşte şi încearcă să facă mâncarea cat mai gustoasă, ca şi copilul fără poftă s-o mănânce cu plăcere. Dar, în acelaşi timp, mănâncă şi părinţii. Noi oare n-ar trebui să citim? Mulţi părinţi stau şi se uită la televizor şi îi spun copilului să meargă să citească. […]