Duminica orbului din naștere celebrată la Mănăstirea Noul-Neamț

Duminica orbului din naștere celebrată la Mănăstirea Noul-Neamț

1461

În Duminica a VI-a după Paști (a orbului din naștere) Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Noul-Neamț din s. Chițcani, r. Slobozia.

Alături de Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Vladimir au coliturghisit ÎPS Mitropolit Simeon de Viniţa şi Moghiliov-Podolsk, ÎPS Arhiepiscop Sava de Tiraspol şi Dubăsari, precum și un sobor numeros de slujitori veniți să împărtășească bucuria Preacuviosului Arhimandrit Paisie (Cecan) care recent, în data de 1 iunie a sărbătorit frumosul popas aniversar de 50 ani de viață pământească.

Pentru meritele deosebite și aportul adus la bunul mers a vieții monahale în Mănăstirea Noul-Neamț a cărei Stareț este, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie (Cecan) a fost decorat de către Întâistătător cu înalta distincție mitropolitană, Ordinul bisericeasc „Sf. Cuv. Paisie Velicicovschi”, de gr. I.

ÎPS Mitropolit Vladimir i-a adresat omagiatului un cuvânt de felicitare în care a menționat următoarele: „Preacuvioase Părinte Paisie, cu ocazia recentei celebrări a popasului aniversar de 50 de ani, Vă aducem sincerele noastre felicitări, dorindu-Vă ca să petreceți încă mulţi ani sănătoşi, feriţi de ispite şi primejdii la cârma Mănăstirii Noul-Neamț, învăţând poporul bine-credincios adevărul Evangheliei. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să Vă trimită din Cereștile vistierii, ajutorul Său cel sfânt și  belșug de cele trebuincioase în activitatea misionară a Preacuvioșiei Voastre.”

În atmosfera festivă şi măreaţă a serviciului divin duminical, monahul Ignatie, viețuitorul Mănăstirii Noul-Neamț s-a învrednicit de a fi hirotonit în treapta de diacon. Cu acest binecuvântat prilej, Vlădica Vladimir a urat nou hirotonitului să fie vrednic de slujirea diaconală şi să-şi ducă crucea încredinţată cu semerenie şi desăvârşită ascultare.

La finele Liturghiei a fost oficiat un Tedeum de sănătate, iar la mormântul regretatului Episcop Dorimedont s-a săvârşit un Parastas. Pelerinii veniţi au primit binecuvântarea Mitropolitului Vladimir, care la final a rostit un cuvânt duhovnicesc, îndemnând pe cei prezenţi la o viață creștină autentică încununată cu multe  roade duhovniceşti.

A urmat o agapă creştină oferită cu multă dragoste de către obștea Mănăstirii, după care Mitropolitul a împărțit pliante cu rugăciuni tuturor celor prezenți la această sărbătoare.

Sursa: www.mitropolia.md


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
1347

Înălțarea Domnului, hramul Mănăstirii Noul-Neamț (Chițcani)

Joi, 25 mai, de sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Noul-Neamț din s. Chițcani, r. Slobozia, în  prezenţa unui număr mare de credincioşi. De-a lungul timpului, sfântul așezământ Noul-Neamț, cu hramul închinat Înălțării Domnului a trecut […]

Articole postate de același autor
1725

În memoria Patriarhului Alexei al II-lea: 10 fotografii inedite

Preafericitul Părinte Alexei al II-lea a fost cel de-al XVI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul Alexei s-a născut în 23 februarie 1929 în orașul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioși ortodocși. Între anii 1947-1949 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Sankt-Petersburg, iar în anul 1953 a absolvit Academia Teologică din același oraș. În anul […]


Foto