O seară de suflet cu istoricul Ion Valer Xenofontov

481

Miercuri, 4 noiembrie, în cadrul serii duhovnicești, desfășurate la biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, a avut loc întâlnirea cu istoricul Ion Valer Xenofontov, autorul recentei monografii: ”Complexul Monahal Japca - istorie și spiritualitate”.

S-a vorbit despre această cetate a rezistenței în timpul prigoanei sovietice și despre închiderea așezărilor monastice în perioada postbelică.

Pe parcursul a zece ani s-a lucrat la elaborarea unei monografii, care prezintă Mănăstirea Japca de la începuturi până astăzi. Autorul realizează o incursiune istorică, referindu-se și la etimologia cuvântului ”japca”, la așezarea geografică și la specificul acestei rezervații naturale.

Studiul este la a doua ediție, fiind îmbunătățit și completat cu noi date din istoria complexului monahal.

Cartea include și numeroase documente, vii mărturii a unor evenimente din viața de zi cu zi a celor care s-au nevoit aici.

Autorul a prezentat principalele personalități din cadrul mănăstirii, povestind despre rezistența acestui ”Ierusalim al Basarabiei”.

În cadrul întâlnirii au fost prezenți slujitori, cercetători și creștini interesați de istoria bisericească.

Cei prezenți au primit în dar câte o carte tipărită la Editura ”Lexon-Prim”. Iar directorul editurii Eduard Potânga, prezent la eveniment, a încurajat eforturile istoricului I. V. Xenofontov de a scoate la lumină file necunoscute din istoria sfintelor mănăstiri din spațiul nostru.

Pr. Octavian Moșin


Articole postate de același autor
435

Simpozionul științific național „Biblioteca Națională – liant dintre patrimoniul cultural și educație”

În perioada 15-16 octombrie 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a organizat Simpozionul științific național „Biblioteca Națională – liant dintre patrimoniul cultural și educație”. Evenimentul a avut ca scop de a valorifica și de a promova patrimoniul cultural național, de a pune în lumină rolul învățământului […]


Foto