Aflându‑ne într‑un pelerinaj istoric și religios cu copiii și tinerii cu dizabilități de la Asociația „Dai o șansă’’ din Alexandria, jud. Teleorman, alături de părinții lor, am avut parte de o întâlnire mai mult decât emoționantă: cea cu o măicuță născută cu Sindromul Down.
Traversând Munţii Carpaţi spre Făgăraş, pe un drum forestier, între păduri de brazi şi stejari, departe de zgomotul civilizaţiei, pe valea pârâului Boia, în comună Câineni din jud. Vâlcea, se află Mânăstirea Boia: o mânăstire de măicuţe, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, nouă, frumos pictată, înconjurată de flori minunate. Liniştea şi frumuseţea locului parcă îţi taie respiraţia.
Am urcat agale poteca spre mânăstire şi ne‑a întâmpinat zâmbind Ioana, o măicuţă cu Sindrom Down. Ea a venit la noi cu braţele deschise, numindu‑i pe tinerii din asociaţie „fraţii ei”. A fost un moment emoţionant!
Însoţiţi de Maica Stareţă şi de Ioana, am vizitat mânăstirea, ne‑am închinat la icoane şi ne‑am rugat împreună. În acest loc minunat, liniştit şi aproape de Dumnezeu, unde ursul dă târcoale pe înserat, am ascultat povestea Ioanei. Maica Stareţă este mama Ioanei şi printre lacrimi îşi aminteşte: cu mulţi ani în urmă, avea o familie şi tot timpul şi‑l petrecea cu educarea şi socializarea Ioanei. Din păcate, fetiţa se născuse cu o malformaţie cardiacă şi urma să fie operată. Pe masa de operaţie, inima micuţei Ioana se opreşte şi preţ de câteva minunte intră în moarte cerebrală. Mama nu acceptă pierderea unicului copil şi se roagă fierbinte la bunul Dumnezeu să‑i salveze fetiţa, promiţând, în semn de recunoştinţă, să renunţe la viaţa în lume, devenind măicuţă. Ioana deschide ochii în chip miraculos, se echilibrează şi mama e fericită, Când fetiţa ei a depăşit punctul critic al bolii, ea devine măicuţă, iar mai târziu stareţa Mânăstirii Boia. Ioana o însoţeşte în marea ei lucrare pentru Dumnezeu şi devine măicuţă alături de mama ei după trup.
A urmat un moment de linişte. Apoi i‑am spus povestea noastră. Acum 10 ani am înfiinţat, la Alexandria, Asociaţia „Dai o şansă”, pentru persoane cu Sindrom Down şi alte dizabilităţi, deoarece şi eu am un copil, Teodor, cu Sindromul Down. Are 27 de ani, la fel că Ioana, şi este ipodiacon la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Alexandria. Am muncit mult cu copilul meu pentru a duce o viaţă aproape normală. Teodor i‑a oferit Ioanei un tablou executat de noi la lucrul manual. E minunat să te ocupi de educarea, socializarea şi şcolarizarea copiilor cu dizabilităţi, să‑i ajuţi să cunoască lumea înconjurătoare, istoria, lăcaşurile de cult şi frumuseţea locurilor strămoşeşti.
Am ascultat această lecţie de viaţă şi am cunoscut o mamă deosebită cu ajutorul reotului Vasilică Voinescu, ghidul nostru de suflet, originar din jud. Vâlcea.
Ne‑am continuat drumul spre alte mânăstiri, adevărate oaze de linişte, de puritate sufletească şi de smerenie. Ioana ne‑a condus până la poarta mânăstirii. Iradia de fericire şi părea uimită că mai există în această lume şi alte persoane cu Sindrom Down! Bunătatea, prietenia, onestitatea, generozitatea, sinceritatea, modestia îi caracterizează pe aceşti oameni care s‑au născut cu un cromozom în plus.
Elena TĂNASE (Alexandria, jud. Teleorman)
sursa www.lumeacredintei.com