Pr. Savatie Baștovoi: Care este diferența dintre a te încrede în Dumnezeu și a-L ispiti pe Dumnezeu?

1703

În Biblie scrie să nu ispitești pe Dumnezeul tău și tot acolo scrie că trebuie să ne încredem în Domnul. De multe ori însă o încredere exagerată poate trece în ispitirea Domnului, așa cum vedem din ispitirea lui Iisus în pustie. Atunci cînd diavoul i-a propus lui Hristos să sară de pe aripa templului pentru a vedea dacă Dumnezeu va trimite un înger să-l prindă pentru a nu se lovi de piatră, Hristos a răspuns: „Piei înapoia mea satano, căci scris este să nu ispitești pe Dumnezeul tău”.

Care este diferența între a te încrede în Domnul și a-l ispiti? Cel mai simplu răspuns ar fi: să nu ceri de la Domnul ceea ce poți face singur sau o poate face alt om. Nu ceri în rugăciune să ți se aprindă candela, ci o aprinzi tu cu un chibrit. Același lucru este valabil și în cazul tratării bolilor și a învățăturii, mergi la medic sau la școală, nu aștepți să te lecuiască Dumnezeu în chip miraculos, decît dacă au fost catapultat sau naufragiat într-un loc nepopulat de oameni.

O pildă foarte grăitoare la această temă o găsim în Patericul Egiptean: „Se spunea despre avva Daniil, cum că venind barbarii în schit, au fugit toți călugării. Și a zis bătrînul: dacă nu poartă grijă de mine Dumnezeu, pentru ce mai trăiesc? Și a trecut prin mijlocul barbarilor și nu l-au văzut pe el. Atunci a zis către sine: iată, a purtat grijă de mine Dumnezeu și nu am murit. Fă dar și tu ceea ce este al omului și fugi ca și ceilalți frați”.

Pr. Savatie Baștovoi


Articole Asemănătoare
4571

Mitropolitul Augustin de Florina – Omilie la Duminica Samarinencei

Iubitii mei, va voi vorbi simplu, ca sa ma intelegeti toti. Dar oare vor exista urechi care sa auda? O profetie zice ca vor veni vremurile in care oamenii isi vor astupa urechile ca sa nu auda adevarul lui Dumnezeu (II Timotei 4, 4). Cu nadejdea ca ma veti auzi indraznesc sa vorbesc. * * […]

Articole postate de același autor
1843

Cum dobândim sănătatea sufletului?

Recunoaşterea şi respingerea cauzelor care ne îndeamnă spre păcat sunt preocupări majore ale Sfinţilor Părinţi. Spre pildă, Sfântul Ioan Casian ne sfătuieşte să nu ne îndepărtăm de oameni sub pretextul că însoţirea cu ei ne pricinuieşte căderea în păcat, deoarece „niciodată nu s-ar vătăma omul de om, dacă nu ar avea mocnind înăuntru pricinile patimilor. […]