O întâlnire de suflet cu fotograful Pavel Bălan

147

O personalitate arhicunoscută în lumea fotografiei autohtone este Pavel Bălan, ajuns la o vârstă patriarhală.

Toată viața a activat în calitate de operator și fotograf. Totodată, fiind aproape de credința noastră creștin-ortodoxă, a căutat să imortalizeze imagini ale icoanelor, troițelor, cărților vechi și altor sfințenii, pe care a reușit să le ”prindă” volens nolens.

Monumentalul album ”Rugă pentru neam (artă moldovenească din veacurile XIV-XX)” a fost prezentat la Biserica ”Întâmpinarea Domnului” din incinta USM în cadrul serilor duhovnicești.

La eveniment au fost prezenți oameni care cunosc și apreciază munca acestui om de artă și cercetător. Printre invitații de onoare au fost prot. Valeriu Potoroacă, paroh al bisericii ”Sf. Pantelimon” din capitală, și profesorul Andrei Dumbrăveanu de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM.

Fotograful a vorbit despre locașuri sfinte și odoare bisericești din diverse timpuri și locuri, pe care a reușit să le identifice și să le fotografieze. Cele mai reprezentative lucrări sunt realizate pe Sf. Munte și în țări din spațiul ex-sovietic, precum și în arhivele din Sankt-Peterburg și Lvov.

Autorul a descoperit tapiserii și manuscrise medievale moldovenești, pe care le popularizează prin acest album ”Rugă pentru neam”.

Au urmat răspunsuri la întrebările celor prezenți, întrunirea sfârșind cu gândurile autorului: ”Să recuperăm comorile spirituale și culturale ale neamului nostru, care stau ascunse sau departe de țara noastră. Acestea reprezintă vii mărturii ale istoriei și valorilor noastre seculare.”

 

Pr. Octavian Moșin

 


Articole postate de același autor
423

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir participă la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

Joi, 23 septembrie 2021, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a participat în calitate de membru permanent la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Ședința a avut loc la reședința Patriarhală și Sinodală de la Mănăstirea ”Sfântul Daniel” și a fost prezidată de către Preafericitului Părinte Patriarh al Moscovei și al întregii […]


Foto