O inscripţie veche de 1500 ani a fost descoperită în Israel: „Hristos născut din Maria”

1107

O inscripție în limba greacă veche de 1500 ani, care cuprinde menţiunea „Hristos născut din Maria”, a fost descoperită în satul et-Taiyiba din Valea Iezreel. Descoperirea a fost făcută la finalul lunii ianuarie în timpul unor săpături arheologice efectuate de Autoritatea pentru Antichități din Israel.

Inscripția este parte a ancadramentului ușii de la intrarea unei biserici bizantine care datează din secolul 5.

„Nu știam la ce să ne așteptăm înaintea lucrărilor, dar știam că aceasta era o zonă în care au fost găsite rămășițe arheologice. Când am descoperit inscripția, am știut că este o biserică”, a declarat pentru The Jerusalem Post arheologul Yardenna Alexandre.

Potrivit dr. Leah Di Segni, cercetător la Institutul de Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim, inscripţia cuprinde următorul text:

„Hristos născut din Maria. Această lucrare a temătorului de Dumnezeu şi evlaviosului episcop [Theodo]sie şi a smeritului Th[oma] a fost construită din temelii. Oricine intră să se roage pentru ei”.

Teodosie a fost arhiepiscop al oraşului Beit She’an (din Nordul Israelului), fiind apropiat al Sfântului Ioan Gură de Aur.

Cuvintele „Hristos născut din Maria” erau utilizate pe scară largă în trecut, servind drept binecuvântare.

„Ca o binecuvântare, inscripția trebuie să fi fost aşezată inițial la intrarea în biserică, unde oamenii puteau să o vadă. Cu toate acestea, acum a fost găsită încorporată în perete, prin urmare știm că piatra (pe care se află inscripţia – n.r.) a fost refolosită ca material de construcție. Probabil clădirea s-a prăbușit și a fost reconstruită”, a subliniat Alexandre.

Regiunea văii Iezreel poartă multe mărturii ale vieții creștine antice.

 

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
379

În fiecare vineri la Catedrala mitropolitană din Chișinău se oficiază Slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, în fața icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăţ

În fiecare vineri, începând cu ora 7.00, la Catedrala mitropolitană din municipiul Chișinău se oficiază Slujba Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, în fața icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăţ. În această dimineață, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir a continuat șirul rugăciunilor vindecătoare către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, în fața Icoanei Sale de la Hârbovăț. În soborul de preoţi […]