Ce vremuri, Doamne, ce vremuri!

Numai credința poate stinge focul tristeții

3865

Dacă susțineți că aveți credință-n Dumnezeu, dar vă împiedicați iarăși în beznă din pricina tristeții, atunci credința voastră este puțină.

Necredința voastră se vădește prin felul în care credeți, anume că Domnul casei ori nu poate, ori nu știe, ori nu vrea să Se îngrijească de casa Sa și lasă grija casei Lui pe seama slugilor. Cum vor putea salva slugile casa, în ce chip, dacă nu o poate salva Domnul Însuși?

Poate vreți să mă corectați și ziceți: copiii, nu slugile. Însă, cu adevărat copii sunt doar cei care își lasă toate tristețile lor, toată voia lor, toate gândurile lor, întreaga lor inimă în grija Tatălui și se fac ascultători voii Lui, fără îndoială. Toți ceilalți sunt slugi, fără urme de înțelepciune; căci nu se poate numi înțelept cel care nu simte prezența Tatălui Ceresc. Toți cei care nu se supun voii Domnului rămân în întuneric și sunt plini de tristețe.

Credința este o mână răcoroasă și alinătoare întinsă celor ce zac în iad. Toate celelalte, în afara acestei mâini, constituie focul stigmatizator. Oamenii fără minte, încărcându-se cu întristări, nu fac altceva decât să toarne fier topit peste plumbul topit. Focul însă nu se stinge tot cu foc. Pentru că întristările sunt ca și cum ai arde pe metal topit. Numai credința poate stinge acest foc.

(Sfântul Nicolae VelimiroviciOmilii despre pocăință, dragoste și optimism, Editura Doxologia, Iași, 2016, p. 195)


Articolul Precedent
Articole Asemănătoare
2963

Putem duce o viața creștină într-un mod foarte simplu

Putem începe viața creștină într-un mod foarte simplu. În primul rând, trebuie să începem cu credința, altfel spus, cu certitudinea că dacă este adevărat că suntem, singuri sau împreună, mădulare ale Trupului lui Hristos, tot ce se adeverește despre Hristos se poate adeveri și despre noi. Hristos ne-a încredințat că prin puterea Lui și a Duhului Sfânt […]

Articole postate de același autor
1618

Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski”, din Ungheni

În dimineaţa zilei de miercuri, 1 martie 2017, începând cu ora 07:00, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni s-au oficiat slujbele rânduite acestei zile: Rugăciunile dimineţii, Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX, Obedniţa şi Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite. La finele ceasului I, tradiţional, a fost oficiată slujba de pomenire […]