Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul cinstită la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din Ungheni

1482

Vineri, 7 iulie 2017, Cînd Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfîntului Prooroc şi Botezător Ioan, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni.

În dimineaţa zilei Chiriarhul, a fost întîmpinat călduros de către soborul de preoţi şi diaconi slujitori şi creştinii Catedralei împreună cu candidatul la hirotonie în treapta de preot, Diaconul Alexandru POPA.

Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii după citirea pericopei evanghelice, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, clericul catedralei Protoiereul Andrian LUPU, a explicat ideea evangheliei de astăzi: ,,Iubiţi credincioşi, dumnezeiasca Evanghelie de astăzi, atât de frumos descrie toată istoria nasterii si zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul si minunile care s-au întâmplat atunci.

Tocmai de aceasta nu ne vom opri mult asupra tâlcuirii Evangheliei, că ati auzit-o cu totii explicată asa de frumos si luminat. Vom vorbi numai câteva cuvinte la nasterea dumnezeiescului Ioan Boteză-torul si Înaintemergătorul si despre cine a fost el.

Ati auzit ce spune Mântuitorul în Sfânta Evanghelie: Asa să lumineze lumina voastră înain-tea neamurilor, ca, văzând oamenii faptele voastre cele bune, să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri. Cine a fost o lumină mai mare ca Ioan Botezătorul?

 Și ca să aflăm cine a fost el, să întrebăm direct pe Hristos, Mântuitorul lumii, care le spunea atunci ucenicilor Săi si la tot poporul: Ce-ati iesit să vedeti în pustie? Au doară trestie clătinată de vânt? Dar ce-ati iesit să vedeti? Au doară om îmbrăcat în haine moi? Iată, cei ce petrec în haine scumpe si în desfătare, sunt în casele regilor? Dar ce ati iesit să vedeti? Au doară prooroc? Si apoi le explică: “Dacă ati iesit pentru aceasta, să stiti că mai mult decât prooroc este Ioan Botezătorul!” Apoi, arătând cine este Ioan, zice că, din toti cei ce s-au născut din femei până la el, nimeni nu este mai mare ca Ioan Botezătorul.

Dacă ar fi spus un prooroc acest adevăr, un patriarh, un apostol, un sfânt, ar trebui să-l credem; dar când spune Ziditorul proorocilor si Dumnezeul proorocilor că Ioan este cel mai mare om născut din femeie, cine poate să se îndoiască de acest adevăr?

Pe acest dumnezeiesc prooroc, mai înainte l-a vestit Isaia, zicând: Iată, Eu trimit pe îngerul Meu înaintea fetei Tale, care va găti calea Ta înaintea Ta. Si iarăsi: Glasul celui ce strigă în pustie, gătiti calea Domnului, drepte faceti cărările Lui. ”

După cîntarea Imnului Herovic, Diaconul Alexandru POPA, a fost hirotonit în treapta de preot. Preotul Alexandru Popa, noul rehirotonit de Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cu ceva timp în urmă a fost ademenit de mitropolia basarabiei, fiind dascăl la biserica Sf. Ioan cel Milostiv din or. Călărași și hirotonit diacon și preot de fostul Episcop Petru, actul a basarabiei, dar după o perioadă de cercetare a adus pocăință și a mărturisit păcatul săvârșit fiind în sânul celor de la mitropolia basarabiei și fiind absolvent a Academiei de Teologie, a decis să fie rehirotonit de un episcop autentic cu Har, iar astăzi s-a revărsat Mila și Harul lui Dumnezeu prin Preasfințitul Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, pentru a fi un preot vrednic și cu dorință de a propovădui pe Hristos oamenilor, nu ca fur și tâlhar, dar ca un adevărat păstor a Domnului.

După rugăciunea “Tatăl nostru…” creştinii care s-au mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiți cu Sfintele Taine.

La finele sfintei liturgii Stăpînul împreună cu soborul preoţilor catedralei au oficiat un Te Deum de mulțumire cu citirea rugăciunii, după cum este tradiţia de Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul, pentru sfinţirea ierburilor bine mirositoare urmat de povățuirea Arhiereului pentru noul hirotonit.

sursa http://episcopia-ungheni.md/


Articole Asemănătoare
1645

Duminica dinaintea Botezului Domnului, la Catedrala episcopală din Soroca

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului”, din or. Soroca. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Ioan a elogiat personalitatea deosebită a Sfântului Serafim de Sarov pomenit astăzi. De […]

Articole postate de același autor
1635

Marșul pentru viață 2017 ,,Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” la Chişinău

Pe 25 martie vă așteptăm la Marșul pentru viață 2017 ,,Ajută mama și copilul! Ei depind de tine” care se va desfăşura în numeroase orașe și localități din Republica Moldova.  În Chişinău doritorii de a particia la  Marșul pentru viață se vor aduna la Spitalul Clinic municipal nr. 1 la ora 12, după care vor urma […]