Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși a anunțat că mai mulți călugări din Sfântul Munte Athos au slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în estul Antarcticii la sfârșitul lunii ianuarie.
Portalul de informații al Sfântului Munte a publicat pe YouTube un clip în care sunt prezentate mai multe secvențe din timpul vizitei monahilor athoniți pe continentul rece.
Călugării au slujit Sfânta Liturghie în data de 30 ianuarie, când potrivit calendarului iulian nerevizuit respectat de mănăstirile din Muntele Athos se sărbătorește Sfântul Antonie cel Mare, părintele monahismului ortodox. Clipul include imagini cu slujba de sfințire a unei troițe.
În vestul continentului Antarctica a fost construită acum zece ani o biserică închinată Preasfintei Treimi și care este metoc al Lavrei Sfântului Serghie de Radonej. Acum doi ani, Patriarhul Kirill al Moscovei a vizitat pentru prima dată stația polară rusă Bellingshausen, fondată pe 22 februarie 1968, unde se află biserica ortodoxă Sfânta Treime.
Prima vizită a unui patriarh rus în Antarctica a atras atenția presei internaționale, mai ales că ea avut loc la o săptămână după întâlnirea Patriarhului Kirill și a papei Francisc de la Havana din februarie 2016, de la care se împlinesc doi ani.
În cadrul întâlnirii, Patriarhul Moscovei şi papa au semnat o declarație comună în care au evidențiat faptul că familia tradiţională este formată din bărbat şi femeie. „Familia se întemeiază pe căsătorie, un act liber și credincios de iubire dintre un bărbat și o femeie” au scris cei doi lideri religioşi indicând că „iubirea este cea care sigilează unirea lor și îi învață să se accepte unul pe altul ca un dar. Căsătoria este o școală de iubire și fidelitate”. De asemenea, ei şi-au exprimat regretul că „alte forme de conviețuire sunt puse acum pe același nivel al acestei uniuni, în timp ce conceptul de paternitate și maternitate ca vocație particulară a bărbatului și a femeii în căsătorie, consfințită de tradiția biblică, este îndepărtat din conștiință publică” (Declarația comună a Papei Francisc și a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, 20).
sursa basilica.ro