Mitropolitul Luca: Biserica este o comunitate de oameni, nu de televizoare

1187

Mitropolitul Luca de Zaporojie a comentat ideea despre recomandarea de a nu asista la slujbe în perioada de carantină, ci de a le urmări în regim online.

Substituirea prezenței personale la serviciile divine cu vizionarea difuzărilor online în timpul carantinei cauzate de coronavirus este admisă numai în caz de neputință fizică a enoriașilor sau din motive de boală, deoarece acest lucru vine în contradicție cu sensului vieții bisericești, este convins Mitropolitul Luca (Kovalenko) de Zaporojie și Melitopol.

"Să nă rugăm la tabletă, aceasta este ideea? La ceeași tableta pe care oamenii vizionează de exemplu telenovele? Vrei – roagă-te, vrei – vizionează un talk-show, vrei – studiază rețete culinare, totul în aceeași cutie”, publicația online "Ucraina. Ru" transmite cuvintele Mitropolitului Luca.

Arhiereul a focusat atenția enoriașilor asupra faptului că urmărirea slujbei în online nu necesită eforturile duhovnicești pe care credincioșii le depun în timpul rugăciunii la slujbele bisericești.

"Biserica este o comunitate de oameni, nu de televizoare și gadgeturi, prin care se încearcă să ne
îndepărteze de Dumnezeu”, a accentuat Mitropolitul Luca.

Ierarhul este convins că difuzarea online a slujbelor nu poate fi în nici un caz o normă.

"Realizările civilizației moderne au transformat lumea din "persoane" în "teleindivizi", complet controlabili, care judecă asemenea unui televizor care blochează orice manifestare a propriei voințe. Acum se încearcă afirmarea acestui fenomen cu mâinile organizațiilor religioase care pledează pentru difuzarea online a slujbelor”, a menționat Mitropolitul Luca.

Potrivit ierarhului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, credincioșii sunt concomitent cetățeni ai Ucrainei și ai Cerului.

"Eu sunt medic de specialitate, înțeleg totul perfect, dar sunt și un om credincios, așa că știu cu certitudine că Dumnezeu niciodată nu-i va face vreun rău unui credincios. Iar celui puțin credincios – după credința sa. Dar dacă puțina credință va trece în necredință, sufletul omului va nimeri în mâinile diavolului. Biserica nu își închide ușile, dar ține cont de tot ceea ce este prescris de OMS și de standardele noastre relevante”, a concluzionat ierarhul.

Anterior, mitropolitul Luca a făcut un apel către clericii și enoriașii Bisericii Ortodoxe Ucrainene să se implice în transportarea mediclor la locul de muncă.

sursa https://spzh.news/


Articole postate de același autor
3875

Blidul de lemn

Un bătrân locuia împreună cu fiul şi cu nora sa, care aveau un băieţel de 4 ani. Mâinile celui vârstnic tremurau tot timpul, ochii îi erau înceţoşaţi, iar paşii uşor împleticiţi. Întreaga familie mânca împreună la aceeaşi masă, însă mâinile nesigure ale bătrânului şi vederea lui tot mai slăbită îl puneau mereu în încurcătură. Boabele […]