Mitropolitul Antonie de Boryspil și Brovary: ”Este inadmisibilă folosirea bisericilor ca ținte militare!”

983
Mitropolitul Antonie de Boryspil și Brovary a cerut tuturor celor responsabili să nu mai bombardeze bisericile ortodoxe.

Adresarea coordonatorului administrativ al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitului Antonie (Pakanici) cu privire la consecințele războiului din Ucraina pentru Biserica Ortodoxă Ucrainenă  a fost publicată în data de 16 martie 2022 pe portalul „Viața Ortodoxă”.

Dragi frați și surori!

De trei săptămâni în țara noastră este război. Sunt distruse case, milioane de femei cu copii sunt nevote să-și părăsească soții și să caute scăpare în străinătate, în alte țări. Majoritatea celor care suferă de ororile războiului sunt credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica împărtășește durerea oamenilor și suferă cu ei. Din păcate, ostilitățile din Ucraina au dus la distrugerea a multe biserici ale lui Dumnezeu.

În Estul, Sudul, Nordul și Centrul țării, Biserica Ortodoxă Ucraineană a pierdut parțial sau în totalitate peste 30 de biserici. Și această cifră poate crește semnificativ, deoarece am pierdut legătura cu multe orașe.

Ca urmare a bombardamentelor, se ditrug atât biserici rurale, cât și catedrale. Credincioșii pierd bisericile în care s-au rugat multe generații de strămoși. De exemplu, în Eparhia de Boryspil, biserica Sf. Gheorghe din satul Zavorici a ars în urma țintirii directe a unei rachete. Aceasta a fost o biserică frumoasă de lemn din secolul al XIX-lea, care a supraviețuit chiar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar săptămâna trecută a rămas doar cenuşă pe locul ei.

Unii ar putea spune: „Despre ce vorbiți? Oamenii mor, iar voi vorbiți despre bisericile voastre. Într-adevăr, războiul nu cruță pe nimeni și nimic. Mor civili, adulți și copii, compatrioții noștri din regiunea Kiev, la Harkov, Doneţk, Mariupol, Severodoneţk, Izium, Rivne. Se pare că în Ucraina nu există regiune fără victime.

Este distrusă infrastructura, sunt făcute una cu pământul case, monumente istorice și de arhitectură. Toate acestea sunt „devorate” de război. Dar totuși biserica nu este o simplă clădire, este un loc deosebit al prezenței lui Dumnezeu. Este un loc unde creștinii se unesc cu El în Taina Comuniunii. Biserica se află atât în ​​lume, cât și deasupra lumii. În ea trebuie să ne simțim în siguranță absolută. De la izbucnirea operațiunilor militare, cele mai multe lăcașuri de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene oferă adăpost civililor. Oamenii se ascund în ele în timpul bombardamentelor. Și mulți dintre cei care și-au pierdut casa din cauza războiului, și-au regăsit a doua casă în biserici.

Acesta este motivul pentru care este absolut inacceptabilă folosirea bisericilor ca țintă militară. Înțeleg că la război se întâmplă greșeli. Dar nu în asemenea cantitate.

Fac apel către toți cei de care depinde să nu mai fie bombardate bisericile ortodoxe. Și în cele din urmă să oprească acest război teribil.

UJO a raportat mai devreme că Mitropolitul Antonie de Boryspil și Brovary i-a îndemnat pe credincioși să rămână fideli lui Hristos chiar și în cele mai grele încercări.

Sursa: spzh.news/ro


Articole postate de același autor
1317

Părintele Pavel și-a împărțit viața între Spitalul Universitar și mănăstire. După ce a obținut titlul de doctor în medicină ajută bolnavii gratuit în cabinetul mănăstirii

Părintele Pavel Mincă este unul dintre monahii mănăstirii Turnu de lângă Ploiești. Ani de-a rândul cei ce au mers la Spitalului Universitar l-au întâlnit pe culoarele acestuia sau au fost tratați de dânsul, părintele Pavel fiind medic specialist în medicină internă la Spitalul Universitar de Urgență din București și asistent la Universitatea de Medicină București. […]