Mesajul PS Siluan, Episcop de Orhei, la Duminica Mironosițelor

1854

Ca nişte raze ale mărturisirii v-aţi adunat în jurul Soarelui dreptăţii, Sfintelor femei mironosiţe, şi cu razele cuvintelor voastre aţi luminat sufletele cele ce se tânguiau pentru moartea Cuvântului, pe Care îngerii Îl săvesc neîncetat cu cântări de: Aliluia !

În Duminica a treia după Paști marcăm ziua femeilor creştine, care pe bună dreptate sunt urmaşele femeilor mironosiţe, fiicele Învierii, roabele Domnului, candelele credinţei, sufletul familiei.

Femeia însufleţeşte totul, învăluie lucrurile cu cântec şi caută fără încetare firele ascunse ale ţesăturii vieţii. Iar Sfintele Femei Mironosițe, cele care au fost primele ucenițe ale Domnului, ne-au arătat și exemplul de fidelitate, nu numai până la moarte, ci chiar şi dincolo de moarte. Atitudinea pe care au avut-o femeile mironosițe la răstignirea și la mormântul Domnului este una plină de curaj, recunoștință și de duioșie.

Ce am face noi fără mamele creștine, fără iubitoarele de Hristos femei, care și-au crescut copiii cu frică de Dumnezeu? Ce am face noi fără gingășia și dăruirea lor, care întotdeauna, dar mai ales în vremurile grele, cu care ne confruntăm și în aceste zile, au știut să renunțe la sine pentru a-i ajuta și sprijini pe alții, prin rugăciune, printr-un cuvânt bun, prin grija și afecțiunea dăruită.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să dăruiască Bisericii și în continuare oameni evlavioși și în primul rând femei următoare Domnului, așa cum au fost femeile mironosițe.

Hristos a înviat! La mulți ani binecuvântați!

Cu arhierești binecuvântări și profundă recunoștință,

† SILUAN

Episcop de Orhei,

Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove,

Egumen al Sf. Mănăstiri Curchi

 

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
1740

Viaţa Sfintei Mucenițe Sofia și a fiicelor sale: Pistis, Elpis și Agapis

Pe timpul împărăţiei lui Adrian (117-138), împăratul rău-credincios al romanilor, era în Roma o văduvă de neam italian, anume Sofia, al cărei nume se tâlcuieşte „înţelepciune”. Aceasta, după numele său, petrecea viaţa în credinţă creştinească, cu înţelepciune; o astfel de înţelepciune o laudă apostolul Iacov zicând: „Înţelepciunea cea de sus întâi era curată, apoi paşnică, […]