Actualitate

Măsuri de securitate fără precedent de pe Muntele Athos: călugării au cerut protecţia armatei, după criza din Turcia

3310

Pelerini aflaţi în vizită pe Sfântul Munte au călătorit pe feribot cu militari greci, echipaţi ca de război, care urmau să ia în pază cele 20 de mănăstiri.

Pentru prima dată, după jumătate de secol, conducerea Sfântului Munte Athos a decis să ceară o protecţie sporită din partea statului grec. Acest fapt vine şi ca urmare a stării de alertă în care se află armata elenă de la debutul crizei provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia, arată pelerinii care au fost martorii mai multor mişcări de trupe în zonă.

Momentul sosirii militarilor eleni pe Muntele Athos a fost surprins de pelerini din Focşani, care au fost zilele trecute în vizită la Athos. Unul dintre pelerini, care merge constant la Muntele Athos, spune că nu a văzut niciodată armată în zonă şi a aflat de la călugări că chiar ei ai cerut protecţie, după criza din Turcia.

“Intrarea pe Sfântul Munte se face doar cu feribotul, iar înainte de îmbarcare, toţi vizitatorii trebuie să fi obţinut un permis special, numit diamonitirion. Este o formă de viză bizantină care atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte şi de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului. Având în vedere numărul mare al monahilor athoniţi şi prezenţa sporită a pelerinilor, în capitala Sf Munte, Careia, dar şi in cele mai importante mânăstiri există detaşamente de poliţie iar în principalele porturi de acces o unitate a poliţiei de frontieră şi vamă. Prezenţa sporită a forţelor armate elene din aceste zile în Sf Munte vine să descurajeze şi să prevină eventuale incidente ce ar putea fi cauzate de contextul regional destul de imprevizibil”, ne-au declarat pelerinii care au vizitat Muntele Athos.

sursa http://adevarul.ro/


Articole Asemănătoare
183

Săptămâna întâia a Postului Mare

În vremea războiului duhovnicesc, spune Sfântul Maxim Mărturisitorul [1], luptătorul trebuie să astupe izvoarele apelor celor dinafara cetăţii şi să nu se îndeletnicească decât cu rugăciunea şi cu muncirea trupului prin filosofia cea lucrătoare, adică cu ostenelile trupeşti. Apele cele dinafară cetăţii sunt cugetele trimise de fiecare simţ din lumea sensibilă, care străbat sufletul asemenea unui […]

Articole postate de același autor
2074

Preasfinţitul Petru alături de cei nevoiași

Milostenia este o virtute foarte scumpă pentru viaţa creştină şi pentru fiecare dintre noi. Pentru că la judecata din urmă Mîntuitorul ne aminteşte de toate faptele bune, dar mai ales despre milostenie, care este fiica cea mai mare a iubirii creştine. Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, fiind înzestrat cu această virtute, în această […]