Marșul pentru viață 2016 – Pentru viață, pentru femeie, pentru familie

2056
>În perioada 1-31 martie, în Republica Moldova are loc Luna pentru viaţă 2016 - Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie, având ca punct culminant Marşul pentru viaţă 2016 organizat sâmbătă, 26 martie a.c.

Mesajul pe care dorim să îl transmitem prin tema acestui an, „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie", este că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă, ci ele se construiesc unul pe altul, şi că familia şi societatea au de câştigat dacă sprijină femeile în perioada de sarcină, în general, şi femeile aflate în criză de sarcină, în particular.

Cu prilejul acestor evenimente, ţinem să atragem atenţia că, conform Biroului Naţional de Statistică, în anul 2012 au fost înregistrate 37 de avorturi la 100 de copii nou-născuţi. În aceste condiţii, Republica Moldova este printre ţările cu cea mai mare rată a avorturilor din lume, de 3 ori mai mare decât a unor ţări precum Austria, Belgia, Germania, Franţa, Olanda, Elveţia, de 2 ori mai mare decât a unor ţări precum Albania, Serbia, Spania, Croaţia, Bosnia. În aceste condiţii, nu este de mirare că anual este înregistrat un spor negativ al populaţiei, însoţit de un proces rapid de îmbătrânire şi scăderea populaţiei apte de muncă.

În Republica Moldova, a cărei populaţie actuală este de circa 3.600.000 de locuitori, statisticile arată că din 1960 până în 2014 au fost înregistrate 2.098.099 de avorturi. În realitate numărul acestora este probabil de 2-3 ori mai mare - de exemplu, să nu uităm şi de femeile migrante, aflate în străinătate, ale căror avorturi nu sunt înregistrate în ţară. Chiar şi luând în considerare doar numărul avorturilor înregistrate în spitalele din ţară, Moldova se află pe locul 11 în lume în privinţa raportului număr de avorturi / populaţia ţării, cu un procent de 51,6%

Marşul pentru viaţă, Luna pentru viaţă, atitudinea şi faptele pentru viaţă nu înseamnă condamnarea celor care au făcut avort, ci o mână întinsă cu dragoste şi durere. Nu înseamnă judecarea taţilor şi mamelor care, speriaţi de lipsa siguranţei, vor alege să meargă înainte fără copilul care li se pare că le încurcă viaţa sau a cărui viaţă li se pare că nu o pot asigura în condiţii optime.

Pentru a proteja viaţa copiilor nenăscuţi, vieţile părinţilor şi viitorul societăţii este necesară nu doar o atitudine pro-viaţă, ci şi o practică pro-viaţă. A fi împotriva avortului fără a oferi întregul sprijin de care o femeie are nevoie pentru a naşte copilul este fariseic şi ineficient. Cui îi pasă de copil îi pasă şi de mamă şi face tot ce este nevoie pentru a o ajuta.

Marşul pentru viaţă este apolitic şi neconfesional, dar este deschis participării tuturor confesiunilor religioase şi formaţiunilor politice. În localităţile unde nu se reuşeşte organizarea marşului, pot avea loc manifestări pro-viaţă în Luna pentru viaţă. Prin astfel de manifestări se pot solidariza cu evenimentul din Republica Moldova şi cetăţenii plecaţi în diaspora. Pe site-ul www.marsulpentruviata.md vor fi accesibile informaţiile de la organizatorii locali. Până în prezent sunt anunţaţi organizatori în peste 20 de localităţi şi oraşe.

În Chişinău, Marşul va începe la ora 12.00 şi se va desfăşura pe traseul IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu, 20) - Viaduct - str. Ciuflea - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Scuarul Catedralei.

La finalul acţiunii, în Scuarul Catedralei, în jurul orei 13.30, va fi organizat un concert caritabil Live for Life, cu acces liber. Participă: Ion Razza şi Martin Budurin, membrii formaţiei „Catharsis", Aura, Olia Tira, Georgeta Voinovan, Cezara şi alţii.

În Chişinău, Marşul şi concertul sunt realizate cu ajutorul oamenilor frumoşi la suflet şi cu inimă mare de la companiile Berlizzo Events, Faină Lumină, Colors Avertising Agency şi Ciofilm, cărora le mulţumim şi pe această cale.

Manifestaţiile Marşul pentru viaţă din Republica Moldova au loc în cadrul campaniilor internaţionale anuale de promovare a culturii vieţii March for life, organizate în Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, România, Irlanda, Elveţia, Belgia, Slovacia şi în altele ţări.

Vă aşteptăm sâmbătă, 26 martie, ora 12.00, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 să participăm împreună la Marşul bucuriei pentru viaţă!

Având în vedere cele de mai sus, Vă rugăm să mediatizaţi evenimentele Luna pentru viaţă 2016 şi Marşul pentru viaţă 2016 - Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie, spre folosul copiilor, al femeilor, al familiilor şi al întregii societăţi.

Nadejda Usatîi,

Preşedinte al Asociaţiei „Moldova pentru viaţă"

Telefon: (+.37.3) 79430077

Afis


Articole Asemănătoare
1640

Marșul pentru viață 2016, a demarat în or. Ungheni

Sâmbătă, 26 martie 2016, într-o zi de primavara, cînd avem vise, începem să credem în minuni, în renaștere și în noi începuturi, al doilea an cosecutiv în orașele din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, care cuprinde 4 raioane: Ungheni, Nisporeni, Călăraşi şi Hînceşti s-a organizat Marșul pentru viață, pentru femeie, pentru familie. Organizat de […]

    Articole postate de același autor
    4097

    Soţul şi soţia pot să aparţină doar unul altuia

    Cel ce intră în căsnicie curat, cast, pentru prima dată pătrunde taina unirii trupeşti, şi în urma acestui fapt în suflet se naşte pentru prima dată o atitudine nouă, evlavioasă, faţă de trupul celuilalt, care devine sacru. După cum arată viaţa, tocmai în urma apropierii trupeşti (în condiţii normale) din căsătorie înfloreşte în suflet sentimentul […]