Colocviu comemorativ: Mitropolitul Efrem Enăcescu – jumătate de veac de la trecerea la cele veșnice

547

În seara zilei de miercuri,  5 decembrie 2018, capela Universității de Stat din Moldova a găzduit un colocviu comemorativ în cinstea Mitropolitul Efrem Enăcescu, la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Tradiționalul acatist al Sfântului Duh a fost oficiat de către Preasfințitul Ioan de Soroca, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, după care s-a săvârșit un parastas pentru Mitropolitul Efrem și alți vrednici slujitori din spațiul pruto-nistrean în veac adormiți întru Domnul.

În deschiderea Colocviului  prot. Octavian Moșin, parohul bisericii universitare, a vorbit despre importanța unor astfel de întruniri și cunoașterea vrednicilor ostenitori ai Bisericii noastre.

În acest context PS Ioan a prezentat viața și activitatea Mitropolitului Efrem.

Prot. Ioan Lisnic, autorul volumului „Clerici ortodocși din Basarabia și Bucovina de Nord în închisorile comuniste”, s-a referit la martiriul slujitorilor din perioada sovietică. Părintele a vorbit despre cei aproximativ 300 de ierarhi, preoți, monahi, preotese, dascăli,  inclusiv și tatăl său, prot. Grigore Lisnic, întemnițați și torturați, viața cărora a fot elucidată în carte.

Istoricul Demir Dragnev a vorbit despre preoții cărturari din perioada sovietică, pe care i-a cunoscut și apreciat.

Cercetătorul Ion Valer Xenofontov s-a referit la Facultatea de Teologie din Chișinău, iar istoricul Diana Ețco a vorbit despre învățământul teologic din Basarabia țaristă, axându-se pe contribuțiile Mitropolitului Arsenie Stadnițki.

A urmat lansarea studiului semnat de dna D. Ețco "Școala teologică din Basarabia (1812-1917)".

La eveniment au fost prezenți circa 40 de studenți, cercetători și credincioși pasionați de istoria bisericească autohtonă. 

La finalul evenimentului părintele Octavian Moșin a făcut o prezentare a unor slujitori și nevoitori basarabeni care s-au refugiat peste Prut la mijlocul sec. XX, pe urmele cărora se merge spre a fi descoperiți și scoși din anonimat.

Totodată, părintele a anunțat că se depun eforturi întru instalarea unui monument al Mitropolitului Efrem la Chișinău.


Articole postate de același autor
3460

Dacă te-ai hotărât să spui adevărul, pregăteşte-te de suferinţă…

„Dacă te-ai hotărât să spui adevărul — zice I. Al. Brătescu Voineşti – pregăteşte-te de suferinţă”. Iar Mântuitorul ne-a spus şi cauza pentru care trebuie să se pregătească de suferinţă cei ce spun adevărul. Şi anume: „Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât lumina” (Ioan 3, 19). Şi într-adevăr, dacă […]