Încă un motiv pentru care sunt minunate lactatele vegetale este că se combină perfect cu fructele, neproducând nici un disconfort, ci din contra, spre deosebire de lactatele de vacă ce nu trebuie niciodată combinate cu fructe, căci fermentează și dau dureri de burtă sau gaze. (Știați că japonezii practic nu mănâncă lactate de vacă? Soia însă ocupă un loc de cinste în bucătăria lor, pe lângă orez și pește. Și sunt o națiune foarte longevivă și inteligentă. Să fie oare întâmplător?)
Iată, deci, câteva rețete ce sper că vă vor ajuta:
LAPTE DE NUCI (sau migdale/ arahide/ semințe de dovleac decojite/ semințe de susan/ semințe de cânepă) 1 cană nuci/semințe 1 litru apă 2-3 lgț miere sau o banană bine coaptă sau 5-6 curmale
Nucile/semințele se pun la înmuiat în apă (pentru a spori calitățile nutritive, pentru a „trezi” enzimele) timp de 8 ore (de seara pentru dimineață sau de dimineața pe seară). Apoi se pun în blender cu 100ml de apă, dacă aveți un blender mai slab sau cu 500ml dacă e mai puternic și cu mierea(sau banana sau curmalele). Se procesează și se poate dilua cu apă până la consistența dorită. Se poate strecura, pentru copii, iar pulpa se poate folosi la biscuiți, checuri, salate, terciuri, etc. Se poate servi, după gust, cu vanilie sau scorțișoară.
Este foarte bun chiar pentru copii în special laptele de susan, căci conține de zece ori mai mult calciu decât laptele de vacă! Și laptele de migdale este foarte bogat în calciu, iar faptul că toate aceste nuci și semințe conțin magneziu ajută la absorbția calciului. Nucile sunt o sursă de proteină completă, putând înlocuirea carnea și sunt pline de vitamine și minerale (magneziu, zinc, vitamina E, B, acizi grași omega 3 și altele), au efect antioxidant și sunt foarte benefice pentru creier. Proprietățile semințelor de dovleac sunt bine cunoscute, în special cele viermifuge(împotriva viermilor intestinali), conținutul mare de magneziu, zinc și omega-3 le face extrem de valoroase pentru sănătatea întregului organism.
UNT DE NUCI (sau arahide) 1 cana nuci Puțină apă (10-20 ml) Sare/miere Nucile se pun peste noapte la înmuiat, apoi se pasează cu blenderul împreună cu apa și un praf de sare sau miere, dacă se dorește un untișor dulce. Se servește pe pâine integrală, eventual cu fructe felii sau zdrobite cu miere (un fel de dulceață, simplă și sănătoasă).
UNT DE NUCI CU USTUROI Se prepară untul de nuci ca în rețeta de mai sus, doar că nu se adaugă miere ci puțină sare și 2-3 căței de usturoi, după gust. Se servește uns pe pâine integrală, de exemplu cu fire de morcov marinat deasupra, sau cu legume felii, crude sau sotate.
LAPTE DE OREZ 1 cană orez fiert 1 litru apă vanilie 1/4 linguriță sare 1 lingură miere 1/2 banană (dacă lipsește, se poate adaugă încă puțină miere, după gust) Se pasează cu blenderul(dacă blenderul este mai slab, orezul se pasează întâi cu puțină apă, până se sfărâmă bine și se face pastă, apoi se adaugă treptat restul apei și celelalte ingrediente, după gust.) Este bun în caz de diaree.
LAPTE DIN SÂMBURI DE DOVLEAC CU COAJĂ 1 cană sâmburi de dovleac 1 litru apă 2-3 lingurițe miere Sâmburii întregi se râșnesc bine, apoi se pun intr-o strecurătoare fină, se pun deasupra unei farfurii adânci și se toarnă apă, astfel ca praful din strecurătoare să fie scufundat în apă. Se amestecă cu o linguriță timp de câteva minute, până când în strecurătoare nu rămâne decât praful de coji, apoi în emulsia din farfurie se adaugă mierea, și se mai adaugă apă până ajunge la densitatea dorită.
LAPTE DE SOIA, precum și BRÂNZĂ DE SOIA Iată aici o rețetă clară, simplă, precum și alte informații prețioase.
LAPTE DE MEI 3 linguri mei fiert (15 minute în clocot și încă 5 lăsat în apa în care a clocotit) 1/4 banana și/sau 1-2 finice rehidratate(ținute în apă timp de 2-3 ore) sau 1 lingurita miere 250 ml apa plata calduta (max 40 grade) optional: 1 lingură nuci sau arahide neprăjite râșnite (pentru sporirea conținutului proteic și de grăsimi), 1 varf de cutit de pudra de roșcove sau cacao sau “cafea” instant de cereale/cicoare. Se pasează cu blenderul și, pentru bebeluși sau cei ce nu suportă micile firimituri, se poate strecura.
UNT DE SOIA Se amestecă 1 de cană apă cu 2 linguri făină de soia într-un vas şi se fierbe până se obţine o pastă. Se ia de pe foc şi se pune la răcit, apoi se adaugă sare şi ulei presat la rece, foarte încet, amestecând continuu ca pentru pregătirea unei maioneze.
FRIȘCĂ DE SOIA Se pun într-un mixer brânză tofu cu 3 linguri ulei presat la rece (dacă dorim ca frişca să fie mai cremoasă), 1 linguriţă miere sau sirop natural, zeama de la o lămâie şi puţină sare (½ linguriţă). Se mixează până ce compoziţia devine cremoasă.
Dacă nu avem mixer, se amestecă compoziţia astfel rezultată până ce devine cremoasă. Se poate „îmbunătăți” amestecandu-se bine cu vanilie, miere, sau, de exemplu, căpșuni pisate, sau orice alt fruct aromat (caise făcute piure, piersici piure, zmeură, banană, etc.). Amestecată cu fructe și dată la congelator va constitui o minunată înghețată pentru cei mici și nu numai.
MAIONEZĂ DE POST Rețeta ilustrată o puteți găsi aici.
„SMÂNTÂNĂ” DIN SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI Se râșnesc semințele de floarea soarelui uscate, decorticate (fără coajă) și apoi se adaugă puțină apă, cât să se umezească tot praful. Se adaugă puțină sare și se poate consuma imediat, cu mămăliguță sau salată de exemplu, sau se poate lăsa câteva ore pentru ca semințele să îmbibe lichidul mai bine și să capete o nuanță mai albă și un gust mai crud.
Simt totuși nevoia să amintesc că postul rămâne post și că trebuie să ne înfrânăm chiar și dacă mâncarea este „de post”, vegetală. Ne oprim, așa cum spune Sfântul Casian Romanul, atunci când mai simțim încă poftă. Nu ne ghiftuim, chiar dacă mâncarea este simplă, de post sau chiar negustoasă de ar fi. Rețetele de mai sus vin să ajute gospodinele să își hrănească familiile sănătos în orice vreme a anului și NU ca să dea poftelor loc în timpul postului! Să fim atenți!
Post cu folos!
Oltea Boldureanu