La Soroca a avut loc Festivalul colindelor “Vin colindătorii!”

390

La Soroca a fost dat startul sărbătorilor de iarna. Festivalul colindelor "Vin colindătorii!" a adunat în scena Palatului de Cultură 35 de formații corale de copii și adulți din Republica Moldova și România. Evenimentul este organizat în cadrul implementării unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană.

La festival au răsunat colinde din străbuni adunate de pe ambele maluri ale Prutului care urmează a fi lăsate moștenire altor generații.

„În cadrul acestui festival am venit cu un șir de colinde selectate minuțios de pe ambele maluri ale Prutului promovând tradițiile noastre în rândul tinerilor.”;

„Împreună cu corul "Apostolițele Sfântului Spiridon" am ajuns la festivalul de astăzi să-l preamărim pe Iisus Hristos. Am venit cu câteva piese adunate din vechime.”

Festivalul colindelor "Vin colindătorii!" este organizat pentru promovarea culturii locale, prin valorificarea potențialului zonei transfrontaliere. Evenimentul are ca obiectiv identificarea și promovarea colindului creștin autentic.

„Festivalul are ca scop promovarea patrimoniului cultural și istoric, și anume tradiții și obiceiuri, promovarea patrimoniului imaterial care este o bază pentru noi toți. De aceea colindele în postul Nașterii Mântuitorului sunt cântecele noastre tradiționale pe care vrem să le transmitem din generație în generație”, spune Asea Răileanu, organizatoarea evenimentului.

„Sa ne întâlnim împreună, să cinstim nașterea lui Hristos interpretând colinde în acest festival deosebit, un festival în cadrul căruia se unesc și se întâlnesc comunitățile de aici și din Iași”, spune preotul din Iași Mihai Doroșincă.

„Festivalul "Vin colindătorii!" este evenimentul cel mai de amploare din cele desfășurate pe parcursul derulării acestui proiect, copii și adulți care vor interpreta muzica sacră, colindul străbun și vom fi mărturisitori ai întrupării Domnului Iisus”, menționează Ioan Moșneguțu, episcop de Soroca.

Evenimentul este organizat de Asociația Obștească "Soarta" și Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în cadrul implementării proiectului "Conservarea și Promovarea Patrimoniului Cultural și Istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca", finanțat de Uniunea Europeană.

Sursa: moldova1.md


Articole postate de același autor
405

Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci la Catedrala “Sf. Nicolae” din Orhei

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie în Catedrala “Sf. Nicolae” din Orhei, înconjurat de soborul slujitorilor Catedralei şi în prezenţa mulţimii credincioşilor. După citirea pericopei evanghelice a zilei, de la Marcu VII, 34 – IX, 1, Ierarhul a rostit o predică. Înaltpreasfinția Sa a […]