La Glodeni a avut loc Festivalul Pascal ”Sub lumina învierii”

503

L-au slăvit pe Dumnezeu prin rugăciuni și cântece pascale. Zeci de locuitori din nordul țării au participat la Festivalul Cântecului Sacru Pascal cu genericul „Sub lumina învierii”, organizat în acest an în comuna Cobani. De la mic la mare, locuitorii raionului Glodeni au interpretat cântece religioase, promovând tradițiile și obiceiurile pascale.

Viorica Toacă are 52 de ani. Femeia spune că festivalul are menirea de a păstra tradițiile și de a-l slăvi pe Iisus Hristos.

„Suntem un colectiv frumos la chip și la suflet. Cinstim legile neamului, cinstim tradiția și creștinismul. Asta vrem astăzi să transmitem. Este foarte așteptat, așa evenimente nu se petrec în fiecare an. Ne ajunge rândul mai rar, undeva odată la zece ani. Vrem să transmitem mai departe tradițiile și valorile creștine Totodată, promovăm colectivele artistice ale raionului Glodeni”, a declarat Viorica Toacă, reprezentanta ansamblului „Stâncuța”, s. Cobani, r. Glodeni.

La festival au participat cei mai buni artiști și meșteri populari din raionul Glodeni. De la eveniment nu au lipsit bucatele tradiționale de Paști.

„Pentru masa de sărbătoare am pregătit pește cu vin alb, pentru miel – vin roșu. Am pregătit din carne bucate, bătute, pârjoale, sarmale, caș proaspăt și dulciuri. Foarte important, am venit să-l cinstim pe Dumnezeu. Prin acest festival vreau să doresc la toată lumea să fie sănătoasă, să aibă credință și bunătate în suflet”, a precizat Emilia Cucu, meșter popular, s. Hîșdieni, r. Glodeni.

„Pentru noi este cea mai importantă sărbătoare din an și de fapt dintre toate sărbătorile creștinești. Ce ține de tradiție am venit cu promovarea acestora, fiindcă avem niște tradiții foarte frumoase, care ne reprezintă ca națiune, ca popor și poporul trăiește atât timp cât există tradițiile și obiceiurile lui. Așa că noi promovăm viața lungă a poporului nostru român”, a adăugat Igor Botnari, membru al ansamblului folcloric ,,Învârtita Dorului” s. Fundurii Vechi, r. Glodeni.

Pentru al cincilea an consecutiv, pe scenă a urcat și corul „George Enescu” din Dorohoi, județul Botoșani, România.

„Ne-am dat seama cât de important este acest festival fiindcă încep să cânte copii de la cea mai mică vârstă până la cei mai mari, aducând dragostea pentru religie, dragostea pentru muzica religioasă, credință și formarea unei societăți, în educarea unei tinere generații, care este un lucru foarte bine venit”, a spus Gheoghina Gușulei, dirijoare corul „George Enescu” din Dorohoi, România.

Festivalul a fost organizat grație autorităților locale și raionale.

„Acest festival merge pe rotație și se desfășoară în mai multe localități ale raionului Glodeni și e foarte important pentru noi. În primul rând, toată lumea creștină cântă în lumea Domnului și îl slăvește, iar în al rând se promovează obiceiurile și tradițiile sărbătorilor pascale care au fost lăsate de strămoșii noștri”, a spus Ion Cojocari, președintele r. Glodeni.

„Emoțiile sunt foarte mari fiindcă trebuie să fii pregătit pentru a întâmpina oaspeții, de a-i petrece, ne rugăm să fie timpul bun, în rest este un festival binevenit și suntem mândri că anul acesta, ediția a IX-a se petrece anume în sat la noi, un sat destul de vechi, unul dintre cele mai vechi sate din regiunea nordului, fondat în 1374”, a adăugat Ivan Plută, primar s. Cobani, r. Glodeni.

„În fiecare comună în care se participă, anul acesta fiind la noi în localitate, vedeți, chiar dacă suntem toți diferiți, nu ne cunoaștem, cumva Hristos ne unește într-un gând, într-o rugăciune, într-o cântare”, a conchis Grigore Sobuleac, parohul bisericii „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil”, s. Cobani, r. Glodeni.

Festivalul Cântecului Sacru Pascal a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Participanții au primit diplome, icoane, premii bănești și coșulețe de Paști.

Sursa: nordnews.md


Articole postate de același autor
921

Enoriașii Bisericii USM și voluntarii USM – alături de refugiații din Ucraina

Comunitatea Universității de Stat din Moldova continuă să fie alături de refugiații din Ucraina, cazați în centrele USM. La sfârșitul săptămânii trecute, copiii refugiați, însoțiți de părinți, au fost în vizită la Biserica „Întâmpinarea Domnului” a USM, unde au asistat la slujba de duminică, iar apoi au participat la un atelier de desen. Preotul Octavian […]