La Chișinău a avut loc Conferința teologică „Cu Hristos în celulă”

763

Duminică, 24 noiembrie 2019, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la Universitatea de Stat din Moldova a avut loc Conferința teologică „Cu Hristos în celulă”, susținută de Teologul Danion Vasile și Părintele Valerian Grecu, pătimitor în temnițele comuniste din România.

La eveniment au fost prezenți: Episcopul Vicar mitropolitan Ioan de Soroca, Prot. Mitr. Octavian Moșin, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret, teologul Serghei Crudu, Președintele Sectorului Sinodal Activitate Socială și Caritate, preoți, studenți, teologi și zeci de credincioși.

Conferința a fost deschisă în duh de rugăciune de către Corul parohiei „Sf. Ierarh Spiridon” din cadrul Spitalului de Urgență din Capitală, care a susținut și un recital de muzică sacră dedicat Sfinților închisorilor.

Părintele Valerian a evocat figurile unor noi mucenici și mărturisitori pe care i-a cunoscut - părintele Ioan Iovan de la Mănăstirea Recea, ieroschimonahul Daniil (Sandu Tudor) de la Rarău, părintele Mina Dobzeu, părintele Sofia Boghiu, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, părintele Justin Pârvu și părintele Ilie Lăcătușu. Trecând prin ani grei de suferință, părintele Valerian mărturisește că suferința a fost pentru el o școală duhovnicească, o școală care i-a întărit biserica din suflet.

Scriitorul Danion Vasile a vorbit despre minunile făcute cu sfintele moaște ale noilor mucenici și mărturisitori, aducând în această serie de conferințe o raclă cu sfinte moaște din care a izvorât mir la Iași, pe data de 19 martie 2019.

La sfârșitul evenimentului duhovnicesc, PS Episcop Ioan de Soroca a transmis celor prezenți mesajul de binecuvântare și de mulțumire al ÎPS Mitropolit Vladimir pentru conferențiari, dar și pentru toți participanții la această întâlnire.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate și Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret ale Mitropoliei Moldovei.

În cadrul evenimentului au fost adunate fonduri pentru tânăra mămică Inna Buruian, în vârstă de 35 de ani, care are mare nevoie de ajutorul nostru pentru a merge mai departe în lupta cu cancerul.

Părintele Valerian Grecu – „monahul din livada cu sfinți” – este un martor și mărturisitor luminos al unui fragment de istorie însângerată a României, când „pușcăriile s-au transformat în catedrale”. El a fost închis 24 de ani în temnițele comuniste.

Sectorul Sinodal Activitate Socială și Caritate


Articole postate de același autor
7955

Minunea cea mai mare

Era pe la începutul primăverii, când mugurii copacilor plesneau unii după alţii în cununiţe de flori roz-albe. Vrăbiile şi mierlele îşi slobozeau cântecele prin văzduh, iar oamenii trăgeau cu putere în piept miresmele lui april. Primăvara cea zglobie bătea şi la ferestrele spitalului. Înauntru însă erau oameni bolnavi, cu privirile umbrite de un val de […]