Actualitate

Jurat să nu mai bea

5553

În părţile Moldovei, în special, există obiceiul, printre cei care au darul excesului de alcool şi nu reuşesc să îşi stăpânească patima, să se ducă la preot şi să jure, pe o anumită perioadă, că nu vor mai pune picătură de alcool în gură. Practica dă roade, pentru că există o teamă straşnică, ancestrală, de consecinţele pe care le-ar putea avea călcarea jurământului atât asupra împricinatului, cât şi asupra familiei acestuia.

La un preot din Suceava, se prezintă un astfel de client, insistând la părintele – în urma insistenţelor ameninţătoare ale nevestei, fie vorba între noi – să îl jure că nu va mai bea… de la Sf. Dumitru până la Sf. Gheorghe.

Are loc ceremonia legării fără dezleganie pentru toată această perioadă, iar apoi alcoolicul nostru anonim se preumblă, în sfârşit treaz, spre casă…

Peste doar câteva zile, omul nostru e găsit iar pe culmile extazului etilic şi metilic! E luat imediat la interpelare de concitadinii într-ale fluidelor:

–      Ce faci, omule?! Ai înnebunit? Eşti jurat! Chiar nu îţi dai seama ce înseamnă asta?!

–      Păi, fraţilor… Am jurat că nu mai beau de la Sf. Dumitru până la Sf. Gheorghe.

–      Păi aşa ne-ai şi spus! Până la Sf. Gheorghe mai ai câteva luni bune, omule!

–      Nu, zău! De la Biserica Sf. Dumitru până la Biserica Sf Gheorghe nu sunt decât vreo 2 kilometri. Şi jur că nu am pus picătură de băutură în gură până ce am ajuns de la prima biserică la cealaltă!…

“200 întâmplări nostime din viaţa Părinţilor” – Culegere şi adaptare Romeo Petraşciuc. Editura Agnos, 2015


Articole Asemănătoare
4475

Acesta este al nostru!

Cât de grea şi înspăimântătoare este boala alcoolismului! Bărbaţii şi femeile care se îmbată criţă îşi irosesc conştiinţa, copiii lor, patria lor. Câte boli şi fărădelegi aduce demonul alcoolului! Şi câte mijloace băneşti şi valori materiale consumă! Alcoolicul îşi pierde treptat ruşinea, conştiinţa, demnitatea lui de om. Treptat se degradează şi ajunge până la delirum […]

Articole postate de același autor
14359

Neurochirurgul Bogdan Iliescu, despre misterele creierului: „Frica în sine este un sentiment foarte bun. Statul degeaba este catastrofal pentru creier“

Medicului Bogdan Iliescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” din Iaşi şi specialist neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu“ din Iaşi, îi place în mod deosebit să vorbească despre creier. Fie că le explică studenţilor, colegilor mai tineri sau jurnaliştilor, dr. Iliescu are răbdare, lămureşte pe oricine […]