ÎPS Mitropolit Vladimir a târnosit o nouă biserică la Grătiești

1234

Numeroşi credincioşi s-au adunat duminică, 23 septembrie 2018, în comuna Grătiești, municipiul Chișinău pentru a participa la sfinţirea noii biserici închinată Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Sfântul locaș a fost înălțat pe un teren donat de ctitori, iar evenimentul este cu atât mai binevenit cu cât până la momentul actual se simțea nevoia acută a unei biserici aici, care să deservească numeroșii creștini-ortodocși din această parte a satului.

Sărbătoarea a început în seara zilei de sâmbătă, 22 septembrie, când a fost săvârşită slujba Privegherii. A doua zi a continuat cu Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, după care a urmat slujba de sfinţire a Prestolului şi Sfânta Liturghie.

La slujba de sfințire au slujit alături de Mitropolitul țării: Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Secretar al Mitropoliei Moldovei, al Sinodului BOM și Protopop al Sectorului I Chișinău, Prot. mitr. Zosima Toia, Protopop al Sectorului III Chișinău, Prot. mitr. Victor Pleșca, parohul bisericii „Sf. Treime” din Grătiești, precum și alți slujitori.

Atmosfera a fost una de rugăciune, de pace, de har, de linişte şi smerenie – surprinzător pentru astfel de evenimente, la care deseori se mai creează îmbulzeală.

După slujba de sfinţire a bisericii, ÎPS Mitropolit Vladimir a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa ctitoriei de lăcaşuri sfinte ca necesitate pastoral-misionară: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru acest dar de mare preţ, care este casa Lui Dumnezeu, sfântul lăcaş în care am intrat şi la al cărui sfinţire am participat. Până la târnosire, biserica este darul oamenilor, ctitorilor, al comunităţii parohiale pentru Dumnezeu, după sfinţire, biserica este darul lui Dumnezeu pentru noi, pentru că prin ea de acum primim sfinţirea trupului şi a sufletului nostru prin Sfintele Taine care se vor săvârşi aici”.

Pentru osteneala depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş, parohul acestei biserici Prot. mitr. Victor Pleșca a fost decorat de către Întâistătător, cu înalta distincție mitropolitană –  Ordinul „Sf. Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare”.

De asemenea, mai mulţi ctitori care s-au implicat în construirea şi finalizarea acestei bijuterii arhitecturale s-au învrednicit din partea Mitropolitului de alese distincţii bisericeşti.

Piatra de temelie a bisericii târnosite a fost sfinţită cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan la 3 noiembrie 2015.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
1498

PS Siluan a oficiat Slujba de sfințire a Prestolului și Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Dîșcova, raionul Orhei

Credincioșii parohiei cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Dîșcova, r-nul Orhei, au trăit momente de bucurie și înălțare sufletească, sâmbătă, 29 septembrie 2018, prilejuite de vizita arhierească a PS Siluan de Orhei, pentru a oficia sfințirea Prestolului și a bisericii din localitate și Sfânta Liturghie prilejuită de acest frumos eveniment. În dimineața […]