ÎPS Mitropolit Vladimir a slujit la hramul Parohiei „Buna Vestire” din Chișinău

700

Sute de credincioși au participat, joi, 7 aprilie 2022, la hramul Parohiei Buna Vestire din orașul Chișinău, Protopopiatul Chișinău, sectorul I.

Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența, în mijlocul lor, a Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a sfințit pictura bisericii parohiale și a binecuvântat lucrările efectuate la exteriorul locașului de cult.

Din soborul de preoți au făcut parte: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Victor Mihalaș, parohul bisericii și un sobor de preoți și diaconi.

În atmosfera de distinsă ținută duhovnicească părintele-paroh Prot. mitr. Victor Mihalaș a fost decorat de către Întâistătător cu Ordinul „Sf. Irh. Petru Movilă” de gr. II. Prot. Petru Stratan, cleric al bisericii „Buna Vestire” – Medalia „Sf. Irh. Gavriil Bănulescu-Bodoni” de gr. I. Pr. Mihail Mihalaș, cleric al bisericii „Buna Vestire” – paliță și cruce cu pietre scumpe.

La finalul slujbei, Mitropolitul a rostit un cuvânt în care a vorbit despre semnificația praznicului Bunei Vestiri și despre personalitatea Maicii Domnului. Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți cei prezenți să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria, cea care s-a învrednicit să-L poarte în pântecele ei pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, fiind rugătoare și mijlocitoare pentru noi înaintea Tronului ceresc.

În semn de apreciere a eforturilor depuse pentru înfrumusețarea locașului de rugăciune, mai mulți ctitori și binefăcători au primit Ordine mitropolitane.

Drept amintire a rugăciunii comune de astăzi, credincioșii au primit în dar din partea Întâistătătorului, cărțulii de rugăciune și iconițe.

***

Biserica „Buna Vestire” a fost construită în anul 1810 pe locul alteia mai vechi, incendiată şi dărâmată de turci.

Posedă caracteristicile arhitecturii bisericilor ieşene din secolul al XVIII-lea, cu influenţe clasiciste în decorul plastic. Îndeosebi aceste elemente se sesizează în arhitectura clopotniţei de deasupra pronaosului şi a turnului cu bulb de pe naos. Pereţii laterali sunt întăriţi cu contraforturi.

Biserica „Buna Vestire” este Monument de arhitectură de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
426

Hristos a Înviat: ziua a XVIII-a

Cu multă bucurie am trăit ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae, unul dintre cei mai cinstiți sfinți, pe care îl venerează chiar și dintre cei care știu mai puțin de Hristos. Din sec. IV, când a trăit, și până astăzi rămâne un mare făcător de minuni, mijlocind pentru numeroși creștini care îl au drept bun însoțitor […]