ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Serviciul divin în parohia „Minunea Arhanghelului Mihail” din s. Scorțeni, r. Telenești

3120

În dimineaţa zilei de 28 octombrie 2017, credincioşii din s. Scorțeni, r. Telenești, de la mic la mare, l-au întâmpinat cu deosebită bucurie şi dragoste creştinească pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova – Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, care a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Minunea Arhanghelului Mihail” din localitate.

Serviciul divin, la care au participat alături de Înaltpreasfinţia Sa, un numeros sobor preoțesc, a început cu rânduiala de sfinţire a bisericii, după care, la Vohodul Mic, părintele-paroh Prot. mitr. Mihail Sili a fost decorat de către Mitropolit cu Ordinul Meritul bisericesc de gr. II, pentru munca depusă cu sârguinţă pe parcursul a trei decenii de slujire sacerdotală.

Tot în această zi, Vlădica Vladimir l-a hirotonit diacon pe Mihail Peșterean, student în anul III la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău, pe seama bisericii „Cuv. Serafim de Sarov” de la Azilul de bătrâni din sectorul Telecentru al Capitalei, primind cu acest prilej cuvintele de felicitare şi sfaturile duhovniceşti ale arhipăstorului.

După Liturghie a fost săvârşit un Tedeum de mulţumire, iar mai târziu Vlădica Vladimir a felicitat credincioşii din Scorțeni cu ocazia acestui eveniment de referinţă în istoria localităţii, exprimându-şi speranţa că și pe viitor, biserica va fi locul unde oamenii se vor reuni pentru a trăi cele mai importante momente din vieţile lor şi spre a mulţumi Domnului pentru binefacerile Sale.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru bunăvoinţa de a împărtăşi bucuria sărbătorii cu creştinii din sat, pentru îndemnurile primite, dar şi pentru susţinerea morală primită din partea arhipăstorului.

La final, Vlădica Vladimir a împărțit copiilor adunaţi cărțulii de rugăciune și iconiţe cu chipul Mântuitorului, care să le fie spre întărire și creștere duhovnicească şi amintire a acestei frumoase întâlniri.

În această zi semnificativă pentru credincioșii din Scoțeni, răspunsurile liturgice le-a oferit Grupul coral bărbătesc „Gnosis”, condus de teologul Sergiu Crudu.

Scurt istoric

Prima biserică care aduna la slujbe mirenii din Scorţeni a fost una din lemn şi datează încă din anul 1700.

Prima piatră de temelie a actualei biserici, construită în acelaşi loc, a fost pusă în 1906. Construcţia locaşului s-a terminat în 1913 şi a fost sfinţit cu hramul Minunile Arhanghelului Mihail care se sărbătoreşte şi până în prezent pe 19 septembrie.

Făcută în semnul crucii, biserica din Scorţeni este una dintre cele mai impunătoare locaşuri sfinte din Moldova. Clopotniţa, care se află în interiorul bisericii, este la o înălţime de 36 de metri. Clopotul principal, adus din Rusia, cântăreşte mai mult de jumătate de tonă.

„A activat din 1913, pînă în 1959, când a fost închisă de regimul totalitar. Din 59, pînă în 1988 a fost închisă, şi de atunci pînă în prezent funcţionează sfânta biserică”, a relatat protoiereul mitrofor Mihail Ili, parohul sfântului lăcaș.

Ultima reparaţie capitală a bisericii din Scorţeni s-a finisat în 1992, atunci cînd a fost şi restabilită conform canoanelor originale pictura locaşului. La resfinţire au participat și rudele ctitorilor locaşului sfânt, stabilite în România după 1944.

În ultimii ani, biserica a fost reparată parțial cu sprijinul gospodarilor de bună credință din localitate.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole Asemănătoare
1859

PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Ciulucani, r. Telenești

Sâmbătă, 27 mai, cu binecuvântarea ÎPS Vadimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Ciulucani, r. Telenești. Alături de PS Ioan s-au rugat: Protopopul bisericilor din r. Telenești, Prot. mitr. Marian Boldescu, Parohul bisericii, […]

Articole postate de același autor
5117

La amar adăugaţi rugăciunea, şi Domnul îi va rândui pe copii

Îmi pare foarte rău de durerea dumneavoastră şi mă rog Domnului să-i înlăture pricina – crizele de boală ale tinerei dumneavoastră fiice… Rugăciunea este însă rugăciune, iar doctorii sunt doctori. Şi pe doctori i-a lăsat Dumnezeu, şi este voia lui Dumnezeu să cerem ajutorul lor. Domnul vine cu ajutorul Său atunci când mijloacele fireşti, pe care tot […]