ÎPS Mitropolit Vladimir a resfințit Biserica din s. Hârtop, r-nul Florești

754

Sâmbătă, 03 noiembrie 2018, ÎPS Mitropolit Vladimir s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop, Protopopiatul Florești, preot-paroh, prot. mitr. Serghei Boldirescu.

Pentru credincioșii parohiei ziua de astăzi a reprezentat un adevărat eveniment istoric, întrucât a avut loc prima vizită a unui ierarh al Bisericii în locașul de cult din localitate.

Amintim că în noaptea de vineri spre sâmbătă, 28 aprilie a acestui an, biserica din satul Hârtop a suferit un incendiu, în urma căruia toate obiectele de cult și odăjdiile liturgice au fost distruse.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova ÎPS Vladimir a oficiat în dimineața zilei de astăzi resfințirea locașului de cult după lucrările de restaurare, după care, înconjurat de un cinstit sobor preoțesc, în frunte cu Protopopul bisericilor din raionul Florești, prot. mitr. Ilie Munteanu, dar și în prezența liturghisitoare a părintelui secretar mitropolitan prot. mitr. Vadim Cheibaș, a săvârșit Jertfa Euharistică.

Cântările liturgice în această zi de sărbătoare pentru localitatea Hârtop au fost interpretate de către Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, condus de teologul Serghei Crudu.

La serviciul divin arhieresc au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, dar și numeroși ctitori și binefăcători ai bisericii, care au înălțat rugăciuni împreună cu poporul credincios al parohiei.

La vododul mic, parohul Bisericii, prot. mitr. Sergiu Boldorescu a fost decorat de ÎPS Vladimir cu ordinul Binecredinciosul Voievod „Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul II, pentru merite deosebite și munca sârguincioasă depusă la reabilitarea sfântului locaș.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Iliric Iutiș,  absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxă din Chișinău, a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama bisericii „Sf. Ierarh Nicolae” din or. Cricova.

Dimpreună cu resfințirea locașului de cult după lucrările de renovare în urma tragicului incendiu, ÎPS Mitropolit Vladimir a binecuvântat după Sfânta Liturghie și noua cantină socială a parohiei, care are o capacitate de o sută de locuri, dar și muzeul parohial.

În urma acestui incident nefericit pentru comunitate, Părintele Serghei a făcut un apel către toți credincioșii țării, în urma căruia mulți oameni făcători de bine atât din țară cât și de peste hotarele ei, și-au consolidat eforturile, contribuind alături de autoritățile publice la redarea frumuseței bisericii de odinioară.

Cu toate că a fost distrus  în primăvara acestui an aproape tot ce construise părintele în cei 15 ani de păstorire a acestei comunități parohiale, această încercare nu l-a descurajat să-și continuie proiectele şi să ajute oamenii din localitate. Astfel, oferă burse pentru cei mai buni elevi, organizează prânzuri pentru enoriaşi după fiecare slujbă, ajută vârstnicii din sat şi lista nu se încheie aici.

Tot în cadrul Bisericii, Părintele organizează și cercuri de creaţie pentru copii, unde adolescenţii învaţă să brodeze şi chiar să ţese covoare cu motive tradiționale.

De asemenea, parohul a organizat și o echipă de tineri voluntari, care împart hrană familiilor defavorizate şi îi ajută prin gospodărie. Însă, el mai are un vis: de a construi până în anul 2022 pe lângă biserică și un azil pentru copiii orfani.

După săvârșirea Tedeumului de mulțumire, ÎPS Mitropolit Vladimir a decorat mai mulți ctitori și binefăcători ai parohiei, printre care și dl deputat Eugen Nichiforciuc, ctitorul principal al lucrărilor de refacere a sfântului locaș.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă frățească în cinstea evenimentului, gătită cu mare drag de Doamna Preoteasă Svetlana Boldirescu și creștinele din sat.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
1282

Vă invităm la o seară de suflet cu nevoitori de la mănăstirea Curchi

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi organizează miercuri 15 martie, ora 18.00, la biserica Universităţii de Stat din Moldova o nouă seară duhovnicească.  După citirea Canonului de pocăinţă al Mântuitorului, va avea loc conferinţa susţinută de către nevoitorii mănăstirii Curchi: arhim. Iov (Cristea) şi arhim. Augustin (Zaborosciuc). Tema propusă este: „Efectele tămăduitoare ale „crizei” în viaţa duhovnicească sau […]