ÎPS Mitropolit Vladimir a oficiat o slujbă de pomenire în stânga Nistrului, unde au fost descoperite oseminte ale victimelor represiunilor sovietice din anii 1937-1938

137

Sâmbătă, 27 august 2022, ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat o slujbă de pomenire lângă cetatea Tiraspolului, unde în acest an continuă săpăturile din preajma gropilor comune în care au fost înmormântate victimele represiunilor sovietice din anii 1937-1938. 

Alături de Mitropolit au înălțat rugăciuni ÎPS Arhiepiscop Sava, de Tiraspol și Dubăsari și ÎPS Arhiepiscop Anatolie de Cahul și Comrat.

Printre persoanele împușcate și înmormântate în gropile comune se numără inclusiv preoți ortodocși, enoriași activi și membri ai altor confesiuni religioase.

Menționăm că în RASSM, în anii 1937-1938 au fost executați circa 5.000 de oameni de diferite etnii, precum și persoane considerate a fi elemente „contrarevoluţionare” şi „antisovietice”.

Totodată, potrivit istoricilor, în această perioadă, activiştii comunişti de etnie română din RASSM au fost acuzaţi de către autorităţile sovietice că ar spiona şi ar organiza sabotaje şi aproape toţi au fost îndepărtaţi din funcţiile publice, deportaţi sau executaţi.

cu referire la diocese-tiras.org


Articole postate de același autor
405

Produse alimentare pentru membrii Asociației Nevăzătorilor din or. Chișinău din partea parohiei „Sfântul Dimitrie cel Nou” sectorul Telecentru

Marți, 26 aprilie 2022, Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretar Mitropolitan și Preot-paroh al bisericii „Sfântul Dimitrie cel Nou” sectorul Telecentru al Capitalei însoțit de Preoteasa Ruxanda Cheibaș, a oferit colete cu produse alimentare membrilor Asociației Nevăzătorilor din or. Chișinău. Inițiatorii acestui frumos act caritabil, Prot. mitr. Vadim Cheibaș și preoteasa Ruxanda Cheibaș au fost găzduiți […]


Foto