Inedit: Biserică din sec. 9 situată în interiorul unui platan – Grecia

1901

La 30 km nord-vest de Kalavryta – Grecia, în satul Plataniotissa, se află o biserică amenajată în interiorul unui platan vechi de câteva secole.

Data amenajării acestui locaş de cult este necunoscută, însă tradiţia pune în legătură începuturile acesteia cu fondarea mănăstirii Marea Peşteră din Kalavryta, cca. 840, informează Greek City Times.

Trei copaci din această specie au crescut unul lângă altul până au ajuns să se unească formând un singur trunchi, aspect pe care localnicii îl consideră ca fiind „imaginea Preasfintei Treimi”, pe când cei patru platani dimprejurul bisericii simbolizează cele patru Evanghelii.

Platanul în care a fost amenajată biserica are o bază de 16 metri şi o înălţime de 25.

În interiorul Bisericii se află o icoană reprezentând pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus, icoană identică cu cea care se află la Mănăstirea Marea Peşteră, doar că este reprezentată în oglindă faţă de original.

Tradiţia spune că monahii Simeon şi Teodor, care au găsit icoana de la Mănăstirea Marea Peşteră, se odihneau pe locul în care se află biserica din platan, moment în care au hotărât să ascundă icoana în interiorul copacului pentru a o proteja. În următoarea dimineaţă, în urma unei minuni, ei au găsit imaginea icoanei imprimată pe trunchiul platanului.

sursa http://basilica.ro/


Articole postate de același autor
1682

Prima parte a Marelui Canon a Sfîntului Andrei Criteanu, citit în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni

În seara primei zile a Postului Sfintelor Paşti, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat în prezența slujitorilor Catedralei şi a numeroşilor credincioși, slujba Pavecerniţei mari împreună cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala Episcopală “Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul Ungheni.  Canonul cel Mare este cel mai important imn despre pocăinţă pe care îl are Biserica Ortodoxă, […]