Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nicodim a luat parte la deschiderea drumului de acces către Mănăstirea din Călărășeuca

720

Miercuri, 22 decembrie 2021, în fața Răstignirii de la intrarea în mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Călărășeuca a avut loc slujba unui Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu. Serviciul divin a fost prilejuit de încheierea lucrărilor de construcție și darea în exploatare a drumului de acces către mănăstire.

În cadrul serviciului divin, Înaltpreasfințitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineț și Briceni, împreună cu părintele secretar eparhial, protoiereul Adrian Cotelea și slujitorului mănăstirii, arhimandritul Cronid, au citit rugăciunile de sfinţire noului drum și au stropit cu agheasmă traseul și complexul infrastructurii turistice în preajma lăcașului de cult. 

Pe lîngă viețuitorii sfintei mănăstiri și credincioşii prezenți, la eveniment au luat parte și oficialități raionale şi locale ale orașului Otaci: președinte raionului Ocnița, Iurie Plopa, dna Irina Lozovan Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR), reprezentanții Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Astfel, una din mănăstirile nordice din țară are în premieră un drum de acces de 5 km asfaltat.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Călărășeuca, raionul Ocnița a fost ctitorită în secolul al XVIII-lea, are câteva secole de la fondare și nu a avut niciodată un drum de acces asfaltat, iar fiecare slujbă pentru enoriași începea cu o cursă off-road. Pentru că lăcașul sfânt se află în codri, pe marginea Nistrului, statul a decis să sporească potențialul turistic prin facilitarea accesului spre mănăstire.

Lucrările de construcție în cadrul acestui proiect au început în noiembrie 2020 și au fost finalizate la sfîrșitul lunii noiembrie 2021. Traseul asigură accesul către lăcașul de cult, precum și șantierul din preajma mănăstirii, unde este construită o stațiune de popas, un grup sanitar și este amenajată o parcare pentru autoturisme. 

În semn de recunoștință pentru toată activitatea sîrguincioasă depusă spre realizarea acestui proiect cei mai de seamă ctitori și binefăcători au fost decorați de către Ierarh cu medalii și Diplome Arhierești.

Sursa: eparhia-edinet.md


Articole postate de același autor
669

Sfântul Ștefan cel Mare omagiat în Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la 10 iulie 2022, duminică, în s. Ustia r. Dubăsari s-a desfășurat tradiționalul festival ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ștefan cel Mare». Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Secția Cultură Dubăsari și a demarat în […]