Actualitate

În ziua pomenirii Sfîntului Ierarh Nicolae Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală ”Sf. Bnc. Cnz. Alexandru Nevski” din mun. Ungheni

1252

Miercuri, 19 decembrie 2018, cînd biserica Ortodoxă face pomenirea Sfîntului Părinte Ierarh Nicolae făcătorul de minuni, Preasfințitul PETRUEpiscop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski din municipiul Ungheni.

În dimineața zilei Ierarhul, a fost întîmpinat de slujitorii și creştinii Catedralei. Alături de Preasfinția Sa, au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei.

După citirea pericopei evanghelice, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, clericul Catedralei, Protoiereul Nicolae BOIAN a ţinut un cuvînt de învăţătură din viaţa Sfîntului Ierarh Nicolae: ,,Sfântul Ierarh Nicolae e unul dintre cei m

ai populari sfinţi ai creştinismului. Nu e (atât de popular) nici Sf. Ioan Gură de Aur, a cărui Liturghie se săvârşeşte mereu. De ce? Ne-ar putea-o spune cele două calităţi ale marelui ierarh: dragostea de Iisus, dragostea de Adevăr.

Deci «mila şi adevărul», pe care le-a trăit ca ierarh, l-au făcut mare înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a făcut mare înaintea oamenilor.

Edictul lui Constantin cel Mare l-a găsit pe Sfântul Nicolae în temniţă. Prin edictul  lui Constantin de recunoaştere a creştinismului ca  religie de stat, la anul 313, Sf. Nicolae împreună cu toţi creştinii de prin temniţele imperiului roman sunt puşi în libertate.

La 325, printre cei 318 Sfinţi Părinţi ai primului Sinod ecumenic de la Niceea era şi ierarhul Nicolae. Soborul s-a convocat pentru

a stăvili marea erezie a arianismului, care tăgăduia divinitatea lui Iisus. Atunci s-a cunoscut râvna sa pentru adevăr, care a trecut măsura. Căci Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe ereticul Arie pentru hulirea lui că Iisus n-ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci numai o făptură a lui Dumnezeu. Hulire vrednică de bătaie, căci Arie săpa la temeliile creştinismului, în care stătea sau cădea creştinismul, cu dumnezeirea sau nedumnezeirea Înaintemergătorului său. Deci Sfinţii Părinţi amărându-se pentru palma Sfântului Nicolae, i-au luat omoforul arhieriei. La porunca Maicii Domnului i l-au dat înapoi. De atunci este zugrăvită Maica Domnului şi Domnul Hristos cu omoforul pe icoana Sfântului Nicolae. Iată deci pasiunea pentru adevăr cum n-au mai avut-o ceilalţi Sfinţi Părinţi!

Tot aici se pot socoti şi intervenţiile energice ale sfântului, când în două rânduri erau condamnaţi la moarte nişte nevinovaţi  şi i-a scăpat. Aşa, odată, într-o mare secată, a aprovizionat cu grâu cetatea sa, scăpând-o de foamete.

A scăpat de mizerie şi păcat trei fete sărace, înzestrându-le pe ascuns ca să se poată căsători. Inima lui de părinte al creştinilor a ars ca o făclie. Poate că şi aici stă o taină a sfinţeniei lui: capacitatea lui de suferinţă, suferinţa pe care

o aduna de la toţi, [ceea ce] îi făcea iubirea mai strălucitoare, şi care apoi mai multă suferinţă atrăgea, sporind focul iubirii sale de oameni.

După rugăciunea Domnească creştinii care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi de către Ierarh cu Sfintele şi Dumnezeeştile Taine.

La finele Sfintei Liturghii Preasfinţia Sa, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi a oficiat un Te Deum de sănătatea omagiaţilor zilei acesteia şi a celor cu hramul caselor, la finele căruia a felicitat pe omagiatul Protoiereul Nicolae, după care a îndemnat credincioşii de a cinsti pe Sfîntul Nicolae vorbind despre nenumăratele minuni şi faceri de bine ale sfîntului, revărsate asupra celor ce cinstesc sfîntă pomenirea sa.

sursa http://episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
1916

Preasfinţitul Petru alături de cei nevoiași

Milostenia este o virtute foarte scumpă pentru viaţa creştină şi pentru fiecare dintre noi. Pentru că la judecata din urmă Mîntuitorul ne aminteşte de toate faptele bune, dar mai ales despre milostenie, care este fiica cea mai mare a iubirii creştine. Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, fiind înzestrat cu această virtute, în această […]