În Duminica a XXVIII-a după Cincizecime, ÎPS Mitropolit Vladimir a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”

906

În Duminica a XXVIII-a după Cincizecime, ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. 

În timpul slujbei, Arhipăstorul, preoții și credincioșii adunați în Catedrală, au preamărit numele Mântuitorului Hristos și pe sfinții care se pomenesc în această zi: Sfântul Prooroc Agheu (apr. 500 î.H.), Cuvioasa Sofia de Suzdal (1542), Sfântul Mucenic Marin (III), Sfânta Împărăteasă Teofana, soția Împăratului Leon (893-894), Sfântul Nicolae Hrisoverghes, Patriarhul Constantinopolului (995).

În cadrul Sfintei Liturghii, Protodiaconul  Oleg Pascal a citit pericopa Evangheliei după Luca (Luca 14: 16-24) – Pilda celor poftiți la cină.

Primind întărire și hrană duhovnicească, poporul a ascultat o predică de suflet rostită cu binecuvântarea Mitropolitului de către părintele Petru Boian, care a reflectat în cadrul predicii asupra sensurilor duhovnicești ce reies din textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie: Pilda celor poftiți la Cină. Părintele Petru a spus că cina reprezintă Biserica lui Hristos care are în centru Sfânta Euharistie:

Acest ospăţ este Biserica lui Hristos. Noi suntem invitaţi la acest ospăţ atunci când suntem chemaţi să participăm la slujbele bisericeşti, mai ales la dumnezeiasca Liturghie şi la împărtăşirea cu dumnezeiescul Trup şi Sânge al lui Hristos. Noi refuzăm să mergem la acest ospăţ când nu venim la slujbele Bisericii, când în loc de bine facem rău, când preferăm grijile şi plăcerile lumeşti în locul vieţii în Dumnezeu.

La final, în dorinţa de a se împărtăși cu Hristos, mulţime de credincioși de toate vârstele, s-au apropiat de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie, după care au mers în liniște și pace spre a trăi în bună înțelegere cu frații întru credință.

Și în această duminică din Postul Nașterii Domnului, pentru credincioșii care postesc, Biserica a rânduit să se facă dezlegare la pește.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media


Articole postate de același autor
1518

Ultimul sunet la Seminarul Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău

Liceul este cel ce ne definește pe noi, adolescenții, o provocare pe care am acceptat-o odată veniți aici. Am supraviețuit temelor pentru acasă și lucrărilor de control, am luptat pentru note, am avut eșecuri și am trăit adevărate bucurii. Scopurile noastre au fost atinse, am întrecut toate așteptările și am lărgit toate limitele… Cu binecuvîntarea […]