Grupul coral „Gnosis” – tineri care ne apropie de Dumnezeu prin cântare

1971

Recent, în cadrul celei de-a II-a ediție a Galei Tineretului Ortodox, care a avut loc la 11 februarie 2018, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, la Sala cu Orgă din capitală, tinerii din Grupul coral „Gnosis” au fost menționați în semn de înaltă recunoștință pentru activitatea rodnică cu Diplomă de Excelență la categoria „Cântare duhovnicească”.

Grupul coral bărbătesc „Gnosis” a luat fiinţă în anul 2015, la iniţiativa tânărului teolog Serghei Crudu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și a unor tineri muzicieni şi teologi, din dorinţa de a-L slăvi pe Dumnezeu prin cântarea bisericească, păstrată prin tradiţia Bisericii Ortodoxe ca jertfă, slavă şi mulţumire aduse în dar lui Dumnezeu, așa cum aflăm de pe pagina oficială a formației: Domnul Iisus Hristos ne spune că „unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Cf. Matei 18,20).

Adunându-ne unul câte unul și formând acest grup coral bărbătesc, dorim să împărtășim tuturor oamenilor cunoașterea lui Dumnezeu, în special prin cântarea bisericească. Hristos este în mijlocul nostru ori de câte ori ne adunăm în numele Lui, ca să-L slăvim după cuviință, după cum glăsuiește și cuvântul Psalmistului: „Cânta-voi Domnului în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi” (Ps. 103,34).

Numele Grupului provine din limba greacă: „Gnosis” și înseamnă „cunoaștere”, în acest caz referindu-se la cunoașterea lui Dumnezeu, spre care băieții tind, dar și pe care încearcă să o vestească și altora prin activitatea lor misionară.

Membrii grupului sunt cântăreţi cu o bogată experienţă la strana Bisericii, cei mai mulţi dintre ei fiind studenţi sau absolvenţi ai instituțiilor de teologie sau muzică din Republica Moldova și din România.

În această perioadă de 2 ani de activitate rodnică, Grupul a susţinut, pe lângă participarea regulată la slujbele Bisericii, mai multe concerte cu ocazia a diverse evenimente culturale, religioase, dar și sociale, pe ambele maluri ale Prutului, cât și în alte țări, precum: Ucraina, Grecia și Italia.

În fiecare an, în preajma Praznicului Nașterii Domnului, grupul „Gnosis” desfășoară un turneu al colindelor în România, care constă în susținerea a mai multe concerte de colinde la vechile mănăstiri voievodale românești, cât și în câteva orașe.

Pe lângă nenumăratele liturghii arhierești la care au dat răspunsurile liturgice, băieții sunt invitați și la evenimente importante din viața creștinilor, precum botezuri, cununii, aniversări, ș. a.

Și în acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, cu prilejul Praznicului Nașterii Domnului s-a desfășurat pentru al doilea an consecutiv în țara noastră, „Maratonul” colindelor cu genericul „Pace pe pământ, Pace sus în cer!”, organizat de Sectorul Sinodal Comunicare Instituţională şi Relaţii cu Mass-Media, condus de către PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, la inițiativa și cu participarea Grupului coral bărbătesc „Gnosis”. Maratonul a cuprins un şir de activități în întreaga țară: concerte de colinde în cadrul instituțiilor penitenciare, medicale, de învățământ și alte instituții sociale și de stat.

De asemenea, în anul trecut, tinerii au susținut în Italia, în perioada 29 aprilie-1 mai 2017, în mai multe orașe din nordul țării, Spectacolul creștin cu genericul: „Departe de casă, aproape de Dumnezeu”, consacrat Învierii Domnului și Duminicii Femeilor Mironosițe.

Tinerii consideră că muzica bisericească este singura care „poate aduce şi pre cele mai nesimţitoare suflete spre umilinţă, încât să dispară orice urmă de îndoială”.

Pentru a face cunoștință și a urmări bogata activitate desfășurată de Grupul coral bărbătesc „Gnosis”, puteți accesa pagina oficială de facebook a formației: Grupul coral bărbătesc „Gnosis”.

sursa http://ortodox.md


Articole Asemănătoare
4174

Сreştinismul e străin în lumea aceasta

Ne-am luat pe umerii noştri, când am devenit creştini, această mare povară a Crucii: de a trece printr-o lume păgână, o lume în care suntem străini şi pentru care va veni Cineva şi va spune ca în acea cântare bisericească: „Dă-mi-l Mie pe străinul acesta, care n-a avut unde să-şi plece capul cât a trăit pe […]

Articole postate de același autor
5715

Icoane care plâng

Din când în când auzim despre icoanele care plâng. Oamenii se îngrămădesc la aceste icoane şi se roagă la ele. Există însă şi în jurul nostru icoane vii, oameni care plâng fiindcă sunt flămânzi, sau singuri, sau handicapaţi, necăjiţi, bolnavi. Câtă atenţie dăm noi acestor icoane vii care plâng? Alergăm oare la ele ca să […]