În perioada 10-15 iunie la biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova s-a desfășurat o nouă ediție a Taberei Bucuriei. Circa 70 de copii cu vârsta între 6 și 12 ani au petrecut o săptămână în preajma bisericii.
Tabăra de pe lângă biserică este una neordinară, una care a încercat să cultive virtuțile creștine prin diverse activități ziditoare de suflet.
Programul zilnic începea cu rugăciunea, mai apoi voluntarii din cadrul Asociației Studenților Creștini Ortodocși îi împărțeau pe copii în echipe, numite în cinstea unui sfânt. Astfel, primul lucru pe care îl învățau copiii era viața, minunile și contribuția sfântului la viața bisericească. Urmau ateliere de lucru cu generic în spiritul taberei: „Bucuria de a fi creștin”.
Copiii au avut posibilitatea să comunice între ei, să uite de telefoane și tablete, fiind implicați în activități comune, prin care să se descopere și să-și manifeste afecțiunea unul față de altul.
Important este faptul că participanții au interacționat frumos atât între ei, cât și cu voluntarii, stabilind minunate relații de prietenie. I-a unit, în primul rând, jocul. Or, la fiecare vârstă omul are nevoie de jocuri, care îl relaxează și îl apropie de cineva anume.
Au urmat excursii la muzee, grădina zoo, centre educaționale și edificii cu încărcătură istorică din capitală. Mulți dintre copii au descoperit lucruri interesante și utile vieții, devenind cumva mai responsabili de viața pe care o trăiesc și de chemarea ce o au în această lume.
Tabăra a culminat cu spovedania și împărtășania tuturor participanților, după care s-a organizat o expoziție cu lucrările realizate timp de o săptămână.
Copiii au rămas impresionați de cele trăite. Mergeau acasă sleiți de puteri, dar plini de emoții pozitive.
Părinții și-au redescoperit copilașii și din altă perspectivă, aceștia devenind mai activi, mai comunicabili, mai responsabili, învățând să mulțumească lui Dumnezeu pentru binefacerile primite.
Majoritatea celor care trec prin aceste tabere, pe care le desfășurăm al cincelea an consecutiv, devin enoriași ai bisericii noastre. Ei îi trag de mânecă pe părinți spre sfântul locaș, iar în zile de duminică biserica este plină de copii. Astfel, la biserica USM ne confruntăm cu o problemă plăcută: în sfântul locaș e zgomot de copii. La fiecare Liturghie primesc împărtășania până la 150 de copii, iar pentru ca slujba să se desfășoare în liniște voluntarii petrec timpul cu ei în afara bisericii.
Așa se regenerează familia noastră creștină. Să investim, deci, în copiii noștri, în formarea lor duhovnicească și nu vom regreta.
Preot Octavian MOȘIN
P.S. Următoarea ediție a Taberei Bucuriei se va desfășura în perioada 15-20 iulie. Nădăjduim să fie în același duh al dragostei creștine