Fericita Agafia a adunat mii de credincioși în ziua prăznuirii sale

2204

Astăzi curtea Mănăstirii Cușelăuca a devenit neîncăpătoare pentru cei peste patru mii de pelerini veniți să o cinstească la locul nevoinței sale pământești.

Încă nu am avut ocazia, în această țărișoară, să asist la o astfel de adunare de credincioși. E toiul verii, zi de lucru, căldură insuportabilă... și totuși mulțime de lume la o modestă mănăstire. Astfel, îți dai seama că te cheamă, te mângîie și te binecuvântează Dumnezeu prin această nevoitoare, care deja e trecută în rândul sfinților autohtoni.

Spre regret, a fost prima mea vizită la Cușelăuca. De multă vreme tot spuneam că trebuie să ajung, dar... Această primă călătorie a fost cu multe ispite. A trebuit să stau în drum cu mașina defectată... să aștept pe cineva care a întârziat... Însă bucuria ajungerii, atingerii de sfintele moaște și comunicarea cu atâta lume venită să o cinstească, mi-a adus o mireasmă duhovniceasdcă cu totul aparte.

Toată lumea se bucura de prezența harului divin, revărsat în cadrul sfintelor rugăciuni înălțate de către ierarhii și slujitorii prezenți. Am numărat peste 100 de slujitori, veniți cu familia și numeroși credincioși.

Toți erau senini, liniștiți, ceea ce mai rar întâlnești la moldoveni.

Tot trăgeam cu urechea și ascultam ce mărturiseau cei din jur despre Fericita Agafia.

Mitropolitul Vladimir povestea: ”Era anul 1975. Am mers cu părinții și câteva rude în pelerinaj la Mănăstirea Japca. Revenind spre casă am întâlnit un drumeț, care ne-a sfătuit să călcăm pe locul fostei mănăstiri Cușelăuca, unde mai erau câteva măicuțe care s-au retras pe la casele lor, amplasate în jurul mănăstirii. Am simțit că cineva parcă ne-a chemat să ne închinăm și să ne rugăm pe acest loc. Sunt sigur că a fost Dumnezeu prin mijlocirea Fericitei Agafia”.

Arhimandritul Filaret, starețul Mănăstirii Căpriana: ”Acum două decenii eram slujitor începător. Fiind la ascultare și pe aceste locuri, m-am pomenit într-o seară să mă culc fără pravilă, lăsând-o pentru a doua zi dimineața. Pe la miez de noapte m-a trezit un glas de femeie, iar în vis pe o foaie era scris: ”În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh... Cine se va ruga în locul tău?!”. Atunci am înțeles că e vorba de Fericita. M-am sculat, am săvârșit rugăciunile cuvenite dinaintea slujbei și am adormit liniștit”.

O creștină din Chișinău spunea: ”Nu înceta să te rogi lui Dumnezeu. Acesta a fost îndemnul de la o femeie evlavioase ivită în vis. Eram în culmea disperării, în urma unei boli incurabile. Peste câteva săptămâni am aflat că s-a produs minunea, eram perfect sănătoasă. Drept mulțumire am mers la nouă mănăstiri. La Cușelăuca am recunoscut-o pe femeia din vis, era chipul Fericitei Agafia.”

Șirul povestirilor ar putea continua. Important este că credincioșii primesc ajutor de la Domnul prin sfinții noștri, pe care i-am avut și cred că mai sunt printre noi.

Fericită Agafia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, mult păcătoșii!

Preot Octavian Moşin


Articole Asemănătoare
2318

Sărbătoare la Mănăstirea Cușelăuca. Numeroși pelerini au adus cinstire moaștelor Fericitei Agafia, în ziua împlinirii unui an de la proslăvirea ei

Acum un an în urmă, la data de 24 septembrie 2016, Mănăstirea de maici Cușelăuca găzduia un eveniment istoric important pentru Biserica și Patria noastră – slujba de canonizare a Fericitei Agafia (Maranciuc), oficiată de către ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova, în frunte cu ÎPS Mitropolit Vladimir – un moment plin de lumină și sfințenie, […]

Articole postate de același autor
2992

Spre liniște și pace să tindă fiecare dintre noi, căci în acestea Domnul își face loc în viața noastră

Lumea de astăzi este adesea agitată. Oamenii se avântă spre multe și mărunte, dar nu sunt capabili să dobândească ceea ce Părinții numesc adevărata odihnă. Numai un suflet liniștit este în stare să judece adecvat, să ia decizii corecte, să depășească stările de criză fără consecințe nefaste, poate ierta, iubi. Cred că e potrivită zicala: […]