De ce nu daţi atenţie mai multă îngerului păzitor?

5808

Noi prin Botez, am primit haruri deosebite, avem şi înger păzitor. De ce nu daţi atenţie mai multă îngerului păzitor? Ştiţi, frăţiile voastre, ce spune într-un loc: “Este cu neputinţă să nu mori dacă vezi un înger în adevărata lui lumină!”.

Îngerul este cu noi, ne păzeşte. Hristos S-a întrupat în chip de om, de vierme, în adâncul mizeriei omeneşti, nu ca să anihileze fiinţa omenească, ci s-o transfigureze. Aţi văzut ce scrie la Canonul îngerului păzitor: “Sfinte îngere, fă rugăciuni de obşte cu îngerii toţi pentru mine, păcătosul!”. Şi îngerul păzitor se roagă cu toţi îngerii, că nu-l refuză, nu-i răspunde: “Nu vreau!”. Adică este o unitate nemaipomenită, Îi place lui Dumnezeu să fie rugăciune şi îngerii toţi sunt una cu plăcerile lui Dumnezeu.

Dar mai spune într-un loc aşa: “Dacă diavolul s-ar fi întruchipat în om, cu degetul mic ar fi putut răsturna pământul, dacă ar fi avut puterea de la început”. Dar nu mai are putere decât numai vârful cozii mişcă, restul nu mai are, i-a omorât-o Hristos. Dar îi este îngăduit să ne ispitească pe noi, ca, ispitindu-ne, noi să ne încununăm, să ne trezim, să vedem cine suntem. Dracul joacă un rol de mântuire indirect.

Din Arhim. Arsenie Papacioc, Cuvânt despre bucuria duhovnicească, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003, p. 199-200


Articole Asemănătoare
10752

Vreți să biruiți: smeriți-vă și nu judecați pe nimeni

01 Și te mărturisești incomplet cu câte din astea faci: judeci, vorbești de rău, și ele se înregistrează toate. E ușor să spui: „Uite ce a făcut!”, dar tu nu știi de ce a făcut și nici nu-i cunoști întoarcerea lui cu lacrimi. Și nu auziți că-i mai iubit de Dumnezeu, dacă se întoarce, decât […]

Articole postate de același autor
1408

Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski”, din orașul Ungheni

În dimineaţa zilei de miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 07:00, în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din oraşul de Ungheni. s-au oficiat slujbele orânduite acestei zile: Rugăciunile dimineţii, Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX, Obedniţa şi Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite. La finele ceasului I, tradiţional, a fost oficiată slujba de pomenire a răposaţilor, de către soborul de preoţi slujitori ai […]